Laboratorium op een chip

do 28 januari 2016 - 08:54
silicone-imec_01
Diagnostiek
Blog

Het Lab On a Chip, kortweg LOC, kan een heel belangrijke pijler van E-Health worden.

Miniatuur-laboratoria (LOC) voor het onderzoeken van vloeistoffen, cellen, bloed, DNA, bio/ziektemarkers, chemische en ook elektronische processen duiken al in 2009 op. De opkomst van nanotechnologie en capillaire elektroforese zet deze labevolutie nog verder in gang.

Kan de prikzuster met pensioen?

Medisch gezien kent de LOC tal van interessante toepassingen en mogelijkheden. Het concept is heel breed voor allerlei bepalingen en kweken in te zetten, is disposable, de uitkomsten zijn relatief snel beschikbaar en de LOC kost slechts weinig. Ook komt het LOC gewoon in de praktijk of poli en bij de patiënt thuis.

Kan de prikzuster en het ziekenhuislab dus met pensioen? Deels wel (er zijn al LOCs die meer dan 100 standaard bloedlabwaarden kunnen uitvoeren) en deels niet want er blijven altijd lastigere, zeer nauwkeurige en langer durende labonderzoeken over.

Waar voor te gebruiken?

Er zijn drie belangrijke categorieën voor het toepassen van LOCs:
  1. Personalized medicine. Voorschrijven op labmaat. De Loc meet dan zowel de medicijnspiegels zelf als het effect van medicament op het lichaam.
  2. Vroegdiagnose. Een ware stortvloed van opsporingsmogelijkheden in een vroeg stadium van de ziekte en preventie. Je ziet o.a. een afname op chirurgische ingrepen bij tijdige behandeling van maligniteiten, gal / nierstenen, maag- en nierfunctieproblemen.
  3. Standaard laboratoriumbepalingen.

Zelftesten

Het zelftesten op cholesterol, veel voorkomende ziekten en kanker is gewild bij de consument. Fertlity-chips zijn ook populair. Een zelftest aanschaffen op Internet gaat steeds meer als set of kit met een bepalingsmodule, app en koppeling aan de smartphone. Geen huisarts / specialist of POH die er meer tussen hoeft te zitten. En met het oog op het eigen risico kan een dergelijk zelftest van internet ook flink voordeliger uitpakken.

Geruststellingsgeneeskunde

Een vraag blijft echter wel met hoe de verkregen uitslagen juist te interpreteren? Artsen worden in toenemende mate geraadpleegd door cliënten die zelf testuitslagen gegenereerd hebben. Is het erg dokter of toch niet? Tijd voor ‘’geruststellingsgeneeskunde.’

Inzichtelijk maken

De LOC past prima in het plaatje van de quantified self met dashboarding en bespaart ook nog eens op tijd en kosten. Bijvoorbeeld het thuis eenvoudig kunnen bepalen van gangbare bloedtesten. Hoe staat het met mijn bloedsuiker, cholesterol, aantal rode bloedlichaampjes, kans op zwangerschap, medicijnspiegels, Vitamine D / Calcium, allergiemarkers, nier- of leverfuncties etc. Het LOC maakt het frequent voordelig prikken met snel zichtbaar mogelijk. Het verloop in de tijd van de gedane bepalingen is eenvoudig te zien op het eigen dashboard gekoppeld aan het EPD.
 
Zet dit eens naast een prikpost waar je reis- en wachttijd aan kwijt bent, op de resultaten moet wachten en het eigen financiële risico.

Nanotechnologie ontdekt kanker

Worden grootschalige bevolkingsonderzoeken op kanker met massale oproepen straks vervangen door diagnostiek thuis of in de huisartsenpraktijk? Die kans zit er binnen vijf jaar dik in. Hoe eerder ontdekt des te meer er aan te doen is en langer de levensverwachting. LOCs met o.a. nanotechnologie maken dit gewoon mogelijk.

Silicon redt levens!

De darmkanker loopt voor op en andere maligniteiten zullen spoedig volgen. Biomarkers zoals hypermethylated DNA en methyl binding domain (MBD) proteïnen banen de weg. Tevens kan je met LOCs naar delende cellen kijken.

Forensische chips

Het bepalen van alcohol en drugs bij overtredingen en delicten is nu nog in handen van blaaspijpjes en detectiestrips. Vaak gaat het daarbij om alleen het vaststellen van de aanwezigheid en valt er over de precieze hoeveelheid niet zo veel te vertellen. Dan toch maar een bloed- of urineproef en opsturen naar een forensisch laboratorium. Een LOC kan de gevraagde kwantitatieve uitslag in luttele minuten geven.

DNA en RNA -analyse met LOCs is in onderzoek. De forensisch opsporing zou daar op de plaats van het delict al DNA-sporen kunnen bekijken.

Van silicon dream naar realiteit

De ontwikkeling van LOCs gaat razendsnel. Daarmee worden voormalige labdromen gewoon realiteit. Te noemen 100 tot meer bepalingen op één device, minder kans op menselijke fouten, de trias-compact-portable-goedkoop, snelle responstijd, er zijn slechts heel kleine volumes / samples nodig  en vrijwel overal bruikbaar. En wie dat wil kan de metingen makkelijk met anderen en het EPD delen.

Heeft uzelf een andere veelbelovende LOC-toepassing?
Laat het ons dan weten via redactie@icthealth.nl of laat uw bericht hieronder achter.


Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!