Live meekijken bij darmkankeringreep in SJG

do 13 juni 2024 - 07:39
Tweedelijn
Nieuws

Chirurgen van het St. Jans Gasthuis (SJG) Weert doen mee aan wetenschappelijk onderzoek naar chirurgie bij dikke-darmkanker. Onderdeel van deze zogeheten ‘Right Study’ is dat er onlangs bij een operatie een professor uit Amsterdam via een camerabril meekeek op de operatiekamer van SJG Weert. Landelijk is veel verschil in de manier waarop een operatie bij dikke-darmkanker wordt uitgevoerd. Deze studie moet leiden tot een standaardmethode voor alle ziekenhuizen.

Het verbeteren van de operatietechniek moet uiteindelijk ook de overleving voor patiënten met dikke-darmkanker verbeteren. De Right Study is gestart in 2021. Colorectale kanker is de derde, meest voorkomende kanker ter wereld. Ongeveer 40 procent van de patiënten met dikke-darmkanker heeft de kanker aan de rechterkant van de dikke darm. De beste operatiemethode is inmiddels landelijk bepaald en wordt op verschillende plekken in Nederland geïntroduceerd. Na training wordt er nu live meegekeken op de operatiekamer door een chirurg verbonden aan de Right Study.

Meekijken op afstand

Zo ook in SJG Weert, dat een van de deelnemers van de studie is. Met behulp van een camerabril met beveiligde verbinding kan de collega-chirurg op afstand meekijken en aanwijzingen geven. “Zo stonden we in plaats van met twee, nu met drie chirurgen aan de operatietafel. Naast de basiszorg die ons ziekenhuis levert, wordt oncologische zorg dichtbij huis door patiënten erg gewaardeerd. Als relatief klein chirurgisch team is een ‘meekijkverbinding’ als deze ideaal om de laatste operatietechnieken te blijven gebruiken en zo de chirurgisch-oncologische zorg in Weert op niveau te houden”, vertelt Tanja Lettinga, chirurg in SJG Weert.

De zogeheten ‘slimme brillen’ is een voorbeeld van meekijken op afstand. Ze bieden een legio aan mogelijkheden voor artsen, studenten en andere zorgverleners om te kunnen volgen wat collega’s elders doen. Een innovatie die zeker in tijden van de coronacrisis met open armen werd ontvangen. Voordat de slimme bril in de praktijk wordt gebruikt, moet er wel het een en ander worden getest en ingesteld. De bril maak verbinding met het internet via wifi. De geïsoleerde, gestaalde, constructie van een gemiddelde OK is daarvoor niet altijd het meest geschikt. Het is belangrijk dat de verbinding vooraf goed wordt geregeld.

Hulp bij trainen chirurgen

Het live meekijken met een operatie en zien wat een chirurg precies doet kan ook prima worden ingezet bij de training van artsen en chirurgen. Bovendien kan de chirurg tijdens de operatie ook mondeling toelichten wat er precies gebeurt omdat de slimme bril niet alleen video streamt maar ook audio. Een van de camera's van de bril is voorzien van een zoomlens. Door middel van spraakcommando's kan de chirurg deze camera 'besturen'. Handig voor als hij of zij iets in detail wil laten zien.