Maartenskliniek: VR moet revalidatiezorg ingrijpend veranderen

di 3 april 2018 - 12:19
Patient-vr-ICThealth-1
Innovatie
Nieuws

De Sint Maartenskliniek wil tijdens de landelijke Dutch Hacking Health hackathon later in april een eigen hackathon organiseren, specifiek gericht op de ontwikkeling van VR-toepassingen op het gebied van houding- en bewegingstherapie. De VR4REHAB Hackathon 2018 maakt deel uit van een driejarig project om de revalidatiezorg met behulp van VR ingrijpend te veranderen.

Het aantal Virtual Reality (VR) toepassingen groeit snel, stelt de Sint Maartenskliniek. Binnen de gezondheidszorg – vooral binnen de revalidatiezorg – staat VR echter nog in de kinderschoenen. Omdat VR-technologie therapie leuker, uitdagender en beter (meetbaar) kan maken, is het dus hoog tijd om de kinderschoenen te ontgroeien. Reden voor de kliniek om een nieuw Europees consortium te leiden dat met een Interreg-subsidie van 2,4 miljoen euro aan de slag gaat om VR-toepassingen te ontwikkelen voor gebruik in revalidatietrajecten. Het consortium heeft zelf nog eens vier miljoen euro bij elkaar gebracht. Het doel van het driejarige project – VR4REHAB – is om de revalidatiezorg drastisch veranderen. Daarvoor willen de consortiumleden de innovatiekracht bundelen van ontwerpers, programmeurs, ontwikkelaars, ondernemers, zorgprofessionals en patiënten.

VR-toepassingen voor revalidatietherapie

Binnen het VR4REHAB-programma worden de komende jaren diverse activiteiten georganiseerd. Daarbij worden ontwikkelaars, kennisinstellingen en revalidatieklinieken uitgedaagd om VR revalidatie tools te ontwikkelen, die aansluiten op de behoeften van patiënten en hun therapeuten. Tegelijkertijd wordt het effect van deze VR-therapie bij patiënten onderzocht. Tijdens de VR4REHAB Hackathon 2018 worden deze groepen samengebracht. Gedurende het weekeinde van 20-21-22 april 2018 kunnen diverse teams hun ideeën uitwerken. Vijf thema’s binnen de revalidatiezorg staan centraal tijdens de hackathons:
  • Pijnmanagement
  • Betrokkenheid en vergroten van de therapietrouw
  • Gedragstherapie na traumatisch hersenletsel
  • Trainen en verbeteren van de loopbeweging
  • Training en verbeteren van de hand-, arm- en schouderfuncties
In totaal worden er vijf hackathons gehouden worden, verdeeld over evenveel landen (België, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk). Na deze hackathons gaan de best toepasbare ideeën door naar de volgende ronde: de Gamejams. Hier worden de ideeën uitgewerkt tot een functionerende oplossing. Momenteel kunnen mensen en teams zich nog aanmelden om aan de hackathons mee te doen.

Dutch Hacking Health

Dutch Hacking Health is een landelijke initiatief en wordt in 2018 voor de 3de keer georganiseerd in het weekend van 20-22 april 2018. Tijdens Dutch Hacking Health wordt op verschillende locaties in Nederland bij ziekenhuizen tijdens dit weekend een zorghackathon georganiseerd. Hier worden technologie, design, ondernemerschap, gezondheid(zorg) en patiënten samengebracht. Deelnemers gaan aan de slag met actuele problemen en uitdagingen van patiënten en zorgprofessionals. De Sint Maartenskliniek organiseert in het kader van het VR4REHAB-programma tijdens Dutch hacking Health een hackathon om VR-toepassingen voor revalidatietherapie te ontwikkelen.
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!