MedMij: geen rol in uitwisseling gegevens tussen zorgverleners

wo 23 oktober 2019 - 09:00
tablet-mensen-kijken
Gegevensuitwisseling
Nieuws

MedMij is niet in eerste instantie verantwoordelijk voor het oplossen van problemen op het gebied van gegevensuitwisseling tussen zorgverleners. De organisatie (MedMij is sinds 2018 behalve een programma ook een stichting) reageert daarmee naar eigen zeggen op veel vragen die zijn binnengekomen naar aanleiding van een eerder in oktober gepubliceerd artikel van NRC over hoe de focus op privacy patiënten in gevaar brengt.

Het artikel gaat over de in september dit jaar door de Federatie van Medisch Specialisten (FMS) naar buiten gebrachte peiling onder de achterban over problemen met gegevensuitwisseling. Door het niet op elkaar aansluiten van informatiesystemen zoals EPD's is uitwisseling van medische gegevens moeilijk. Reden voor de FMS om ervoor te pleiten dat medisch specialisten toegang krijgen tot andere EPD's wanneer zij informatie nodig hebben om hun patiënt te helpen. Dit is vooral nodig in acute situaties, wanneer elke seconde telt.

Nu krijgen zorgprofessionals de gevraagde informatie meestal niet, te laat of onvolledig. Telefonisch opvragen stuit, zelfs bij toestemming van de patiënt, vaak op onwil uit privacy-overwegingen, zo bleek uit het NRC-artikel. De FMS heeft daarom ook aan minister Bruins (Medische Zorg) en de Tweede Kamer gevraagd om leesbevoegdheid voor medisch specialisten in EPD’s van andere instellingen te regelen.

Veel vragen over MedMij

Volgens MedMij zijn er op basis van het NRC-artikel veel vragen binnengekomen. 'Uiteraard vindt MedMij het enorm belangrijk dat er goede gegevensuitwisseling tussen zorgverleners onderling gaat plaatsvinden', schrijft de organisatie. 'Maar dat is niet iets dat MedMij in eerste instantie oplost. MedMij gaat namelijk over de uitwisseling tussen de arts en de patiënt. Niet over de uitwisseling tussen artsen onderling.' Op dit gebied zijn mede vanuit het Informatieberaad Zorg stimuleringsinitiatieven zoals VIPP, VIPP-GGZ, InZicht en OPEN geïnitieerd.

MedMij verwacht wel dat een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) op den duur een schakel kan zijn tussen verschillende zorgverleners. 'Een patiënt kan bijvoorbeeld voor een consult met de medisch specialist, alvast relevante gegevens uit zijn PGO doorsturen naar die specialist. Op die manier speelt MedMij wél een rol in de gegevensuitwisseling tussen zorgverleners, alleen dan met de regierol voor de patiënt.'

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!