Innovatie in de zorg moet mogelijk blijven. Daarom heeft de Nederlandse Zorgautoriteit de “Regeling innovatie voor kleinschalige experimenten” ingesteld. Met de nieuwe regeling krijgen bedrijven de mogelijkheid een extra twee jaar te experimenteren met zorg die niet past binnen de bestaande zorgprestaties.
Zonder de juiste financiering komen innovaties in de zorg niet van de grond. En innovaties zijn van groot belang om kwalitatief goede en betaalbare zorg te waarborgen. Een goede beleidsregeling rondom financiering is dus belangrijk. De Nederlandse Zorgautoriteit verandert per 1 januari 2017 de financieringsregeling rondom kortdurende experimenten. Hiermee willen zij vernieuwende oplossingen in de zorg betere kansen bieden. De regeling geldt voor zorgaanbieders, zorgverzekeraars en zorgkantoren.Verlenging van twee jaar
De “Regeling innovatie voor kleinschalige experimenten” is bedoeld voor kortdurende, kleinschalige experimenten. Tot nu toe konden deze experimenten maximaal drie jaar duren. Dit bleek voor sommige experimenten te kort om voldoende resultaten te behalen. Met de nieuwe regeling kunnen de experimenteerpartijen een verlenging van maximaal twee jaar aanvragen. Het experiment moet verder beperkt zijn tot een specifieke patiëntengroep, prestatie, één of meerdere zorgaanbieders, één of meerdere ziektekostenverzekeraars of een beperkte regio.Twee voorwaarden
De Nederlandse Zorgautoriteit heeft twee voorwaarden verbonden aan de verlenging. De eerste voorwaarde draait om de uitkomsten van het experiment; deze moeten nog onvoldoende input bieden voor een besluit over het al dan niet inbedden van de reguliere bekostiging. Daarnaast moet de onderzoeksopzet en het type onderzoek om een langere onderzoek tijd vragen.Om te controleren of een innovatie kans maakt op de verlenging, wordt de eindevaluatie van innovaties vervroegd. Waar dit eerder slechts twaalf weken voor het einde van de onderzoeksfase plaatsvond, wordt dit nu zes maanden voor de afloop van het experiment. Dit zorgt er bovendien voor dat deelnemers aan het experiment eerder weten waar zij aan toe zijn.
Om innovatie in alle gebieden aan te moedigen, wordt ook de forensische zorg toegevoegd aan de regeling. Eerder viel dit gebied buiten de beleidsregel. Hiermee wordt innoveren voor alle zorggebieden aantrekkelijker en makkelijker.
Meer innovatie in de zorg is op 26 januari a.s te zien op het Experience Congres van ICT&health in het Beatrix Theater. Reserveer hier uw Gratis Ticket.