MUMC+ zet innovatieve MRI in bij onderzoek naar epilepsie

vr 16 augustus 2019 - 09:48
MRI-scanner
Innovatie
Nieuws

Neurochirurgen en neurologen van het Academisch Centrum voor Epileptologie van het Maastricht UMC+ en Kempenhaeghe gaan via een zeer geavanceerde MR-scanner ondezoek doen naar de bron van epilepsie. Ruim twee ton subsidie van het Epilepsiefonds maakt deze studie mogelijk.

Met een traditionele MRI-scanner in het ziekenhuis kan de afwijking die epilepsie veroorzaakt in veel gevallen worden opgespoord. Indien dat lukt, kan de neurochirurg deze potentiële bron van de epilepsie verwijderen via een operatie. Bij drie op de tien patiënten wordt op de MRI-scan echter geen afwijking gezien. Daardoor wordt de kans op een succesvolle operatie, en dus genezing, een stuk kleiner.

Specifiek scannen voor diagnose

De doorsnee scanner in het ziekenhuis heeft een maximale sterkte van 3 Tesla. Het Maastrichtse onderzoeksinstituut Scannexus, gevestigd nabij het Maastricht UMC+, heeft de beschikking over zowel een 7, als een 9,4 Tesla scanner. Van die laatste zijn er wereldwijd momenteel slechts vijf operationeel. Normaliter wordt die scanner gebruikt voor het opdoen van fundamentele kennis over het menselijk brein. Nu zal er dus specifiek worden gescand voor diagnostische doeleinden.

In totaal zullen zestig patiënten, die in aanmerking komen voor epilepsiechirurgie, worden geselecteerd voor deelname aan de nieuwe studie. De meesten daarvan zullen worden gescand met de 7 Tesla MRI-scanner. Eén op de zes zal in aanmerking komen voor een 9,4 Tesla scan. 

Het onderzoeksproject is getiteld EpiUltraStudie en is een samenwerkingverband tussen het Academisch Centrum voor Epileptologie (ACE) locaties Maastricht UMC+ en Kempenhaeghe, de onderzoeksschool MHeNS van de Universiteit Maastricht, de afdeling Neurochirurgie van het Universteitsziekenhuis Aachen (Duitsland) en Scannexus.

iCMR in Amsterdam UMC

Sinds maart behandelt het Amsterdam UMC patiënten met hartritmestoornissen met innovatieve MRI-technologie, de zogeheten ‘interventionele Cardiale MRI’ (iCMR). Normaal geeft een MRI-scanner alleen plaatjes om een diagnose te stellen. Wereldwijd is Amsterdam UMC het tweede centrum dat het Advantage-MR EP recorder/stimulator systeem van het Amerikaanse bedrijf Imricor heeft aangeschaft.

De MRI-geleide behandeling van hartritmestoornissen is een ingreep met een laag risico waarbij twee methodes worden gecombineerd, namelijk de bestaande procedures voor de behandeling van ritmestoornissen en het gebruik van de MRI-scanner in plaats van een röntgenapparaat.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!