Nederland 18e lid Europese samenwerking uitwisseling genomische data

wo 17 oktober 2018 - 09:33
Genomische-allience
Digitalisering
Nieuws

Nederland is onlangs toegetreden tot een Europees samenwerkingsverband om genomische data tussen EU-lidstaten onderling uit te wisselen ten behoeve van kwalitatief beter medisch en wetenschappelijk onderzoek. Tegelijkertijd moet het project Europa aan kop houden op het gebied van medische wetenschap.

Het lidmaatschap van Nederland volgt op eerder lidmaatschap van Oostenrijk, Bulgarije, Tsjechië, Kroatië, Cyprus, Estland, Finland, Griekenland, Italië, Litouwen, Luxemburg, Malta, Portugal, Slovenië, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Die landen hebben hun handtekening gezet na april van dit jaar toen de Europese Commissie een reeks maatregelen aankondigde waarmee de beschikbaarheid van data op het gebied van zorg en welzijn in de EU moet verbeteren. De voorstellen van de Commissie omvatten onder meer de interoperabiliteit van EPD’s en een mechanisme voor vrijwillige coördinatie in het delen van data – zoals genomische data – voor de preventie van ziekten en onderzoek. De privacy van de burger staat voorop, benadrukte de EC destijds.

‘Nederland heeft stevige positie’

In juni van dit jaar deed het project onder de naam Million European Genomes Alliance middels een schrijven een oproep aan de Nederlandse overheid om lid te worden van het samenwerkingsverband. “Nederland heeft van oudsher een vooraanstaande expertisebasis op het gebied van de klinische/humane genetica, en heeft sinds de tijd van de NGI-genoominitiatieven en de landelijke en Europese biobank research infrastructuur BBMRI, een leidende rol gespeeld bij de integratie van de -omics revolutie in het biomedisch en klinisch onderzoek”, schreven prof. dr. Gertjan van Ommen (Liaison BBMRI-NL) en dr. Ruben Kok (Directeur DTL) aan Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg (en Sport) op het ministerie van VWS. De schrijvers verwijzen naar eerdere succesvolle projecten op het gebied van genomische data waaronder het BBMRI-project Genome of the Netherlands (GoNL). En ook: “Naast deze projecten en opgebouwde collecties heeft Nederland een sterke bioinformatica en ICT expertise en infrastructuur, waarmee het ook een rol kan spelen in de data analyse van dit omvangrijke Europese project.”   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!