De Nederlandse Henk Jan Scholten heeft met zijn startup Siren Care een prestigieuze prijs in de wacht gesleept. Met zijn slimme sokken voor diabetespatiënten won Siren Care de award voor beste hardwarestartup van TechCrunch: de TechCrunch Hardware Battlefield 2017.
De bijbehorende prijs van 50.000 dollar werd uitgereikt tijdens de Consumer Elektronics Show (CES) afgelopen januari in Las Vegas. De jury van de TechCrunch-award roemde Siren Care vanwege zijn 'innovatieve technologie die schaalbaar is buiten sokken'. Scholten toont zich tevreden met de prijs: "Het is een mooi bedrag dat we kunnen gebruiken om sneller op te schalen", aldus de ondernemer in een gesprek met RTL Z.Siren Care maakt slimme kleding met sensoren die helpen om de gezondheid van de gebruiker in de gaten te houden. Siren Care heeft inmiddels een half miljoen dollar opgehaald en maakt zich klaar voor een volgende investeringsronde.
Waarschuwing voor temperatuurstijging
De slimme sokken van de startup zijn het eerste product in een uit te breiden reeks. Ze bevatten sensoren die door de stof zijn geweven en de temperatuur van de huid in de gaten houden. Bij een beschadiging van de huid gaat de temperatuur omhoog, zodat de sokken ontstekingen in een vroeg stadium kunnen detecteren. De sokken zijn voorzien van een kleine batterij en bluetooth-chip waarmee ze verbinden met een smartphone-app. Die waarschuwt gebruikers bij plotselinge temperatuurstijgingen en toont waar die stijging precies plaatsvindt.Volgens Scholten loopt 70 tot 90 procent van de diabetespatiënten zenuwschade op, vooral in de voeten. "Onze sokken helpen bij het detecteren van ontstekingen die diabetespatiënten zelf niet voelen." Zo'n ontsteking begint bij een wondje, die je krijgt door bijvoorbeeld een blaar of een ingegroeide teennagel. Volgens de Nederlander kunnen met de sokken infecties en zelfs amputaties worden voorkomen.
###Siren-Socks###
Sokken pas het begin
Scholten heeft twee medeoprichters binnen Siren care: Ran Ma en Jie Fu. Zij zijn verantwoordelijk voor respectievelijk de medische kant van de producten en de massaproductie ervan. In een interview met TechCrunch zegt Ran Ma dat sokken slechts het begin zijn. In de toekomst moeten veel meer kledingstukken volgen die gebruik maken van sensoren om mensen te helpen. Siren Care wil zich daarbij vooral richten op chronische ziekten en ouderdom. Centraal staat dat de producten die het bedrijf maakt, gemakkelijk in gebruik zijn: het moet kleding zijn die je toch al dagelijks draagt.Als voorbeeld van een toekomstige toepassing van de technologie noemt Scholten slim beddengoed dat de ontwikkeling van doorligwonden in de gaten houdt: "Normaal worden patiënten elke twee uur gekeerd om doorligwonden te voorkomen, maar met beddengoed met onze sensoren kun je de ontwikkeling van deze wonden beter bijhouden."
De slimme sokken kosten in de voorverkoop 120 dollar voor zeven paar. Ze moeten in de lente van dit jaar aan klanten worden geleverd. Ook verzekeraars zijn geïnteresseerd, zo zegt Scholten: "In de VS kost de behandeling van een ontsteking aan de voeten al gauw 20.000 dollar. Met onze sokken kunnen verzekeraars deze kosten voorkomen en klanten helpen complicaties in een vroeg stadium te ontdekken."