Een nieuw soort pleister, ontwikkeld door een groep Britse wetenschappers, wordt groen wanneer een wond geïnfecteerd dreigt te raken. Door een dergelijke waarschuwing is het voor artsen niet langer nodig om uit voorzorg antibiotica voor te schrijven, wanneer zij voor een bacteriële infectie vrezen.
Het beperken van onnodig voorschrijven van antibiotica kan de groeiende resistentie van bacteriën tegen antibiotica tegengaan, zo schrijft Business Insider. Deze resistentie wordt steeds sterker, juist door het te vaak onnodig voorschrijven van antibiotica. Bovendien worden de directe kosten van onnodig voorschrijven van antibiotica steeds hoger.Dit is een tikkende tijdbom, vergelijkbaar met het risico van terrorisme, zo stelt Sally Davies, de eerste Chief Medical Officer van de Britse overheid. Wanneer antibiotica 30 procent van zijn werking verliest, kan dat alleen al in de VS leiden tot 120.000 extra infecties per jaar, met 6.300 infectiegerelateerde doden als gevolg. Dat blijkt uit een studie uit de publicatie Lancet Infectious Diseases.
De pleister dat deze ontwikkeling moet tegengaan, is ontwikkeld door wetenschappers van de Universiteit van Bath en wordt fluorescerend groen wanneer er een infectie ontstaat in een wond. Dokters krijgen zo een signaal wanneer antibiotica nodig is om een infectie te bestrijden en hoeven niet langer uit voorzorg – bijvoorbeeld omdat de temperatuur van een patiënt stijgt – deze medicatie voor te schrijven.
De huidige methoden om te ontdekken of een patiënt een geïnfecteerde wond heeft, zijn vaak traag en complex. Het kan dagen duren voordat laboratoriumresultaten duidelijk maken of er sprake is van een infectie. Tegen die tijd kan een infectie zich al door het lichaam hebben verspreid en leiden tot zaken zoals bloedvergiftiging, met mogelijk de dood tot gevolg. Om dit te voorkomen kunnen clinici antibiotica voorschrijven wanneer zij zelf symptomen van een infectie signaleren, zoals roodheid van de huid of een verhoogde temperatuur.
BI citeert uit een studie waaruit zou blijken dat bij 25 procent van patiënten uit een controlegroep met brandwonden een behandeling kreeg met antibiotica, terwijl er slechts in 7 procent van de gevallen sprake was van een infectie.
De pleister dat de groep wetenschappers heeft ontwikkeld, laat een fluorescerende stof los in kleine hoeveelheden wanneer een wond, zoals een brandwond, geïnfecteerd begint te raken. In een geïnfecteerde wond leven bacteriën in een soort biofilm, een groep van micro-organismen die samenkleven. Het verband krijgt zijn fluorescerende kleur wanneer het in contact komt met een biofilm. Dit gebeurt wanneer op het moment dat het immuunsysteem zelf niet langer in staat is om de infectie te bestrijden.
Momenteel bestaat er alleen nog een prototype van het verband, dat wordt uitgetest door de Universiteit van Bath. In de komende drie jaar zullen er klinische testen worden uitgevoerd met patiënten. Een commerciële lancering wordt ergens in 2020 verwacht.
Het Nederlandse Holst Centre ontwikkelde al eerder een soortgelijke pleister. Lees hier
###lichtgevende pleister###