Nieuwe neurostimulator maakt behandeling op maat mogelijk

do 23 januari 2020 - 09:35
Neurocell
Medicatie
Nieuws

In het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis hebben neurochirurgen onlangs voor het eerst een nieuwe versie van diepe hersenstimulatie apparatuur bij een Nederlandse patiënt geïmplanteerd. Door het nauwkeurig meten van de hersensignalen van Parkinson patiënten kan de behandeling beter op de patiënt afgestemd worden.

Diepe hersenstimulatie is geen nieuwe behandeltechnologie, maar de nieuwe neurostimulator biedt belangrijke nieuwe mogelijkheden voor patiënten met parkinson. Hij verzamelt informatie via de elektroden van de hersenen.

Daardoor beschikt een behandelend neuroloog over precieze informatie voor het afstemmen van behandelingen. Voorheen moest de neuroloog daarvoor vertrouwen op zijn eigen waarnemingen en/of de ervaringen van patiënten.

Belangrijke doorbraak

Neuroloog Thies van Asseldonk noemt de komst van het nieuwe implantaat, die feitelijke meetresultaten toevoegt aan de waarneming van artsen en de ervaring van patiënten een belangrijke doorbraak. “Elke patiënt reageert immers anders op de stroompulsen van de neurostimulator-batterij die onderhuids, onder het sleutelbeen wordt geplaatst.” Met de nieuwe neurostimulator kan patiënten een behandeling op maat geboden worden, aldus neurochirurg Geert-Jan Rutten.

Verbeteringen neurostimulator

Een patiënt met deze nieuwe neurostimulator kan ook een Tesla 3 MRI-scan ondergaan. Daarnaast is de levensduur van de neurostimulator aanzienlijk langer. En er is een betere therapiecontrole door een lage pulsbreedte; dat is de duur van de puls die wordt gegeven.

De gebruiksvriendelijkheid en configuratie van het apparaat is ook verbeterd. Zo heeft krijgt elke patiënt een voor hem specifiek ingesteld Samsung-apparaat waarmee de therapie eenvoudig zelf beheerd kan worden. Bijvoorbeeld voor het uit en aan zetten of aanpassen van de stroomfrequentie.

Deep Brain Stimulation

Deep Brain Stimulation (DBS) is een techniek waarbij twee elektrodes in de hersenen worden geplaatst, die gestuurd worden door een chirurgisch geïmplanteerd medisch apparaatje, ook wel stimulator genoemd (vergelijkbaar met een pacemaker).

Deze batterij zorgt voor elektrische stimulatie (pulsen) aan heel precies bepaalde gebieden van de hersenen, als aanvullende behandeling voor verschillende neurologische aandoeningen, zoals Parkinson of andere bewegingsstoornissen. Hiermee worden klachten als trillen onderdrukt.