Nieuwe scanners halveren wachttijden bij Nij Smellinghe

vr 20 september 2019 - 08:00
MRI
Innovatie
Nieuws

Ziekenhuis Nij Smellinghe heeft twee nieuwe CT’s en twee nieuwe MRI’s in gebruik genomen. Hierdoor zijn volgens het ziekenhuis de wachttijden gehalveerd. Ook kunnen hiermee eerder en specifiekere diagnoses kunnen worden gesteld. De nieuwe scanners verbruiken bovendie 30 procent minder energie.

De scanners die door Nij Smellinghe in gebruik zijn genomen zijn twee CT’s (SOMATOM Force en SOMATOM Go.all) en twee MRI’s (MAGNETOM Sola en MAGNETOM Lumina) van Siemens Healthineers. De verschillende type scanners geven de mogelijkheid om voor elke patiënt de scan te kiezen die het best aansluit bij de patiënt en het type onderzoek.

Daarnaast zijn deze scans van academisch niveau en bieden de mogelijkheid om extra diensten aan te bieden, bijvoorbeeld door het ondersteunen van academische ziekenhuizen of het aanbieden van andere soorten onderzoeken.

Vroegtijdige detectie, preventie

De nieuwe scanners maken haarscherpe beelden en laten meer details zien zodat artsen eerder en specifiekere diagnoses kunnen stellen. Zo kunnen artsen met de nieuwe MRI veel meer details zien van pezen en gewrichten. Voorheen waren hele kleine afwijkingen soms niet zichtbaar en met de nieuwe scanner wel.

De vroegtijdige detectie van kleine, kwaadaardige afwijkingen in combinatie met de lage stralingsdosis maakt de nieuwe scanners ook geschikt voor screening en preventieve geneeskunde. Op de lange termijn kan dit operaties besparen of tot minder zware operaties leiden en daarmee de ligduur verkorten, stelt radioloog Marco Bergman.

Volgens Bergman wil Nij Smellinghe in de toekomst nog  meer gaan inzetten op vroegtijdige diagnose en preventieve zorg. We willen in de toekomst meer inzetten op vroegtijdige diagnose en preventieve zorg. Zo lopen we nu voor op de landelijke trend met betrekking tot de CT-perfusiescans van het brein. Deze is nu nog niet standaard in andere ziekenhuizen.”

Duurzaamheid, patiëntcomfort

Nij Smellinghe verwacht echter dat deze scans in de toekomst worden opgenomen in de landelijke richtlijnen. “De SOMATOM Force is daar nu al geschikt voor. Dit kan ons en de neurologen helpen om herseninfarcten eerder en beter te detecteren. Daar kunnen we dan sneller op reageren, gerichter behandelen en schade voor de patiënt beperken”, aldus Bergman.

Met het aanschaffen van de nieuwe MRI’s en CT’s is onder andere rekening gehouden met duurzaamheid en patiëntcomfort. Door van twee naar vier scanners te gaan zijn de wachttijden gehalveerd. Voor de MRI is de wachttijd van vier naar twee weken gegaan en voor de CT van drie naar anderhalve week. De dubbele opstelling zorgt er ook voor dat er efficiënter gewerkt kan worden. Drie laboranten bemensen nu samen de beide MRI’s. Voorheen werkten er twee laboranten aan één MRI. 

alt="Afbeeldingsresultaat voor somatom force siemens healthineers"/>

De robuuste CT-scanner Somatom Force van Siemens Healthineers (foto:
Siemens Healthineers)

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!