NightWatch herkent meeste nachtelijke epilepsieaanvallen

ma 29 oktober 2018 - 10:30
3631_Livassured-Nightwatch_01
Technologie
Nieuws

De NightWatch armband, ontwikkeld door wetenschappers samenwerkend in het Nederlandse ‘Tele-epilepsie Consortium’, ontdekt 85 procent van alle ernstige nachtelijke epilepsieaanvallen. Dat is een veel betere score dan elke andere nu beschikbare technologie. De betrokken onderzoekers denken dat het aantal onverwachte nachtelijke sterfgevallen bij epilepsiepatiënten kan afnemen als zij de armband dragen. Ze publiceerden hun resultaten deze week in het wetenschappelijke journal Neurology.

Wereldwijd lijden er zo’n 50 miljoen mensen aan epilepsie. Jaarlijks hebben zo’n 120.000 Nederlanders er mee te maken. Circa 30 procent van de epilepsieaanvallen is zwaar genoeg om medische aandacht te vereisen. De meeste van deze aanvallen doen zich ’s nachts voor en worden vaak niet opgemerkt, waardoor medische complicaties ontstaan. Vooral ouders ervaren hierdoor nachtelijke stress. SUDEP, sudden unexpected death in epilepsy, is een belangrijke doodsoorzaak bij epilepsiepatiënten. Bij patiënten met een verstandelijke beperking en onbehandelbare epilepsie, zo’n 10.000 van de 120.000 epilepsiepatiënten in Nederland, is de kans zelfs 20 procent dat ze ooit hieraan overlijden. Alhoewel er meerdere technieken zijn om patiënten ’s nachts te monitoren, worden veel aanvallen nu nog over het hoofd gezien.

Betere detectie epilepsieaanvallen

LivAssured, opgericht in 2013 heeft samen met onder meer instellingen Kempenhaeghe, Sein, UMC Utrecht en het Epilepsiefonds de NightWatch ontwikkeld om 's nachts plaatsvindende epilepsie-aanvallen beter te detecteren. De NightWatch kan onder meer de zorgtaak van ouders en zorgprofessionals te verlichten door een waarschuwing te geven bij een heftige nachtelijke epilepsieaanval. Zo moet sneller en adequaat hulp worden geboden, wat de kans op medische complicaties verkleint. Volgens een langdurige studie bij epilepsie-instituten Sein en Kempenhaeghe bleek eerder al dat de NightWatch bij 9 van de 10 klinisch urgente aanvallen detecteert en hulpverleners op tijd alarmeert. De klinieken noemen dat meer dan een enorme verbetering ten opzichte van alternatieve producten die hiervoor op dit moment op de markt zijn. Deze bevindingen zijn nu gepubliceerd.

NightWatch herkent kenmerken aanval

De NightWatch herkent met behulp van algoritmes twee essentiële kenmerken van ernstige aanvallen: een afwijkende hartslag, en schokkende bewegingen van de patiënt. Het armbandje stuurt in die gevallen draadloos een alarmsignaal aan verzorgers of verplegenden. Het onderzoeksteam beproefde de NightWatch bij 28 epilepsiepatiënten met een verstandelijke beperking, over gemiddeld 65 nachten per patiënt. De armband mocht alleen een alarmsignaal afgeven bij ernstige aanvallen. De patiënten werden ook gefilmd, om te controleren of er mogelijk aanvallen waren die de NightWatch over het hoofd zag. Uit die vergelijking blijkt dat het armbandje 85 procent van alle ernstige aanvallen signaleerde, wat volgens de onderzoekers een bijzonder hoge score is.

Bedsensor mist veel aanvallen

Ter vergelijking werd tegelijkertijd getest met de huidige detectiestandaard, een bedsensor die reageert op trillingen. Deze signaleerde 21 procent van de ernstige aanvallen. Gemiddeld bleef de bedsensor eens per vier nachten per patiënt onterecht stil. De NightWatch miste gemiddeld eens in de 25 nachten een ernstige aanval per patiënt. Verder bleken de patiënten weinig hinder van de armband te ondervinden. Ook het verzorgend personeel was positief over het gebruik ervan. Deze resultaten laten zien dat de armband goed werkt, vertelt onderzoeksleider prof.dr. Johan Arends, neuroloog bij Kempenhaeghe en hoogleraar aan de TU Eindhoven. De NightWatch kan nu breed ingezet gaan worden bij volwassenen, zowel in instellingen als in de thuissituatie. Arends verwacht dat het aantal gevallen van SUDEP hierdoor met 2/3 kan afnemen, met de kanttekening dat dit ook afhangt van hoe snel en adequaat zorgverleners of mantelzorgers reageren op de alarmeringen. Bij wereldwijde toepassing kan het tienduizenden levens redden.

Opname in basispakket

Arends hoopt dat de goede resultaten ertoe leiden dat de NightWatch wordt opgenomen in het basispakket van de Nederlandse zorgverzekering. De armband is begin dit jaar op de markt gebracht, met hulp van onder andere een crowdfunding campagne onder ouders van kinderen met epilepsie. De NightWatch wordt inmiddels gebruikt door enkele honderden gezinnen en diverse instellingen. Oost NL, Holland Venture en Health Innovations maakten afgelopen september nog bekend om te investeren in NightWatch-ontwikkelaar LivAssured. De investering is bedoeld om verdere ontwikkeling en internationale uitrol van de NightWatch mogelijk te maken. Volgens Jeroen van den Hout, CEO LivAssured, wordt de kennis en het kapitaal van Oost NL gebruikt voor verdere ontwikkeling en internationale groei van het NightWatch-detectiesysteem.

Meer devices in ontwikkeling

NightWatch is niet het enige device om epilepsieaanvallen te detecteren. Dataiku en Bioserenity, twee Franse startups, werken al enige jaren samen om een draagbaar apparaat te creëren die de patiënt monitort. Dit apparaat controleert patiënten thuis in real time en zorgt voor continue EEG-registraties, waardoor neurologen een kijkje krijgen in wat er gaande is in de hersenen van de patiënt. Een arts kan de gegevens gebruiken voor een geoptimaliseerde diagnose en kan de reactie op een medische behandeling zien en aanpassen in real time waar nodig. Ook worden er apps gebruikt op devices zoals de Apple Watch, om onderzoek te doen naar aanleidingen van epilepsieaanvallen, zoals de EppiWatch. Hierover werd vorig jaar gepubliceerd.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!