Onderzoeksinstituut het NIVEL heeft een communicatietraining ontwikkeld voor patiënten met kanker. De online trainingen bereiden patiënten voor op gesprekken met oncologisch hulpverleners. De training bestaat uit video’s; gebaseerd op echte verhalen van patiënten. De training heeft de naam Luistertijd en is gratis te volgen op kanker.nl.
Het voeren van een gesprek met een oncologisch hulpverlener is niet altijd makkelijk. Er komt veel op de patiënt af: niet alleen een diagnose, maar ook de nodige medische termen en zorgopties. Vooral voor ouderen kan dit overweldigend zijn. De nieuwe training Luistertijd van het NIVEL is er dan ook speciaal voor hen, maar ook voor jongere patiënten kan de training nuttig zijn.Online training
De Luistertijd training bestaat uit video’s en bijbehorende vragen. In de video’s spelen acteurs patiënten en oncologische hulpverleners na, in levensechte situaties. Zo behandelt de training het stellen van relevante vragen, het ervaren van heftige emoties, het opnemen van gesprekken, het bespreken van behandelopties en het beter begrijpen van medische termen. De online training is ontwikkeld met het oog op patiënten van 65 en ouder, maar ook voor jongere patiënten kan de training nuttig zijn. De training maakt het voorbereiden op een lastig gesprek, wat in de oncologie toch regelmatig voorkomt, makkelijker.Bekijk hieronder het voorbeeld videodagboek van Roos en haar man Teun. De video is gebaseerd op echte verhalen van patiënten en nagespeeld door acteurs.
###videotraining###
Speciaal voor patiënten
De training richt zich op patiënten. Dit is uniek: de meeste communicatietrainingen richten zich op zorgverleners. Hoewel dit ook belangrijk is, is het voor patiënten wel zo prettig wanneer zij zich voldoende voorbereid voelen. Zo weten zij zeker dat er geen informatie overgeslagen is, men alle termen helder uitlegt en het gesprek een dialoog is, in plaats van een monoloog. Dit helpt hen met het maken van onderbouwde keuzes wat betreft de eigen gezondheid.Middels interviews met oudere patiënten met kanker is vastgesteld welke communicatiebehoeften deze groep heeft. Uitgeschreven voorbeelden van goede communicatie zijn vervolgens voorgelegd aan oudere patiënten met kanker, oncologische zorgverleners en vertegenwoordigers van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties (NFK) en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). De training werd gefinancierd door KWF Kankerbestrijding en is voor iedereen beschikbaar op Kanker.nl.