No beep, better sleep ‘Beste Innovatie’ Dutch Hacking Health 2019

wo 17 april 2019 - 08:30
NoBeepBetterSleep
Innovatie
Nieuws

Een kastje dat er voor zorgt dat het piepje van de infuuspomp op de patiëntenkamer niet meer te horen is, is de winnaar in de categorie ‘Beste Innovatie’ tijdens Dutch Hacking Health in het Maastricht UMC+. De oplossing werd bedacht door het team No Beep, Better Sleep. Het digitale kinderziekenhuis sleepte de prijs voor 'Beste Human Centered Design' in de wacht. Team Aphasia.help won in de categorie 'Beste Data Driven Solution' met een hulpmiddel voor afasiepatiënten.

Tijdens de Dutch Hacking Health werken teams bestaande uit zorgverleners, patiënten, programmeurs, ontwerpers en ondernemers in tweeënhalve dag aan de ontwikkeling van een zorginnovatie.

Het team No Beep, Better Sleep won de prijs in de categorie ‘Beste Innovatie’. Uit de wetenschappelijk literatuur is bekend dat de nachtrust tijdens een verblijf in het ziekenhuis nog wel eens wordt verstoord en niet optimaal is. Geluid van medische apparatuur is daar een voorname oorzaak van. Als bijvoorbeeld de infuuspomp leeg raakt, zal deze regelmatig een piepje laten horen om de verpleegkundige van dienst te seinen dat navulling nodig is. Team No Beep, Better Sleep bedacht tijdens de Dutch Hacking Health een eenvoudig kastje dat het piepje weghaalt in de patiëntenkamer en doorsluist naar de kamer van de verpleegkundige.

Diverse prijzen

In totaal deden zeven teams mee aan de Maastrichtse zorghackaton en namen zo'n 85 mensen deel aan het weekend. Het team van het digitale kinderziekenhuis bedacht een interactieve online omgeving die er speciaal op is gericht om jonge patiënten op een aangename manier voor te bereiden op een ziekenhuisbezoek. Daarmee werd de prijs voor beste human centered design in de wacht gesleept.

Het beste data driven idee kwam van team Aphasia.help. Zij bedachten een digitale tool om afasiepatiënten ondersteuning te bieden. Deze patiënten hebben moeite met taalgebruik door bijvoorbeeld een hersenaandoening. Het ontwikkelde hulpmiddel helpt patiënten met gerichte logopedie-oefeningen op basis van de persoonlijke kenmerken van de patiënt.

De winnaars in de diverse categorieën doen op vrijdag 10 mei mee aan de landelijke finale in Utrecht. In de tussentijd worden de winnende teams klaargestoomd en mogen ze deelnemen aan diverse workshops om hun zorginnovatie nog verder te verfijnen en te verbeteren.

Winnaars 2018

Tijdens Hacking Health Utrecht waren 200 zorgprofessionals, ICT’ers, ontwerpers, ondernemers, studenten en patiënten actief. 25 teams werken aan oplossingen op basis van het thema ‘patient in the lead’. In 2018 ging de prijs voor ‘Beste Innovatie’ naar de zoutmeter van Jean Paul Vendeville, een E-healthtoepassing waarmee patiënten thuis met één druppel urine hun zout- en kaliumgebruik kunnen meten. De bijbehorende app registreert de metingen en geeft persoonlijke feedback en adviezen.

In de categorie Best datadriven healthcare won UrStatus van Teus Kappen. Deze tool geeft patiënten tijdens een ziekenhuisopname alle informatie over hun gezondheid overzichtelijk op een display (die ze nu alleen mondeling horen).