De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 154 veelbelovende jonge wetenschappers een Veni-financiering van maximaal 250.000 euro toegekend. Hiermee kunnen de laureaten de komende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen. Onder de onderzoeken bevinden zich er ook op het snijvlak van gezondheid en digitalisering.
De Veni laureaten gaan
onder andere onderzoek doen naar de wisselwerking van hersengebieden bij autisme, de gevolgen van Chinese overnames van Europese bedrijven, de rol van dieren in een circulair voedselsysteem en hoe stamcellen van de patiënt gebruikt kunnen worden om mini-levers te maken die de menselijke lever kunnen vervangen en zo uiteindelijk leverpatiënten kunnen helpen.
De NWO kent jaarlijks de Veni-financiering toe. In totaal dienden in deze Veni-ronde 1.115 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksvoorstel in voor financiering. Daarvan zijn er 154 gehonoreerd., omgerekend een honoreringspercentage van 14 procent. De aanvragen werden door middel van peer review beoordeeld door externe deskundigen uit de betreffende vakgebieden.
Met deze Veni-ronde is een totaalbedrag van 38,4 miljoen euro gemoeid. Vorig jaar werd
eenzelfde bedrag aan eveneens 154 onderzoekers toegekend.
Radboudumc, Radboud Universiteit
Een aantal onderzoeksinstellingen heeft al hun eigen lijst gepubliceerd van Veni-laureaten, waaronder ook onderzoeken die te maken hebben met digitalisering in de zorg. Zo kregen
15 onderzoekers van het Radboudumc en de Radboud Universiteit (Nijmegen) samen een Veni-financiering. Eén van deze projecten was van Nienke de Vries-Farrouh, Neurologie: ‘Zorg voor Parkinson thuisbrengen.’
Nienke de Vries-Farrouh onderzoekt of het gebruiken van een draagbare sensor die het vallen en lichamelijke activiteit automatisch kan meten relevante informatie oplevert over het functioneren van mensen met Parkinson. Ook bekijkt ze of patiënten en fysiotherapeuten deze informatie kunnen gebruiken om de behandeling beter af te stemmen op de individuele patiënt.
LUMC
Zes net promoveerde onderzoekers gaan de komende jaren onderzoek doen
aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) met een Veni-beurs. Vier van de zes laureaten gaan onderzoek doen aan het Gorter Centrum van de afdeling Radiologie.
Wyger Brink gaat in zijn project ‘MRI op maat’ snelle computersimulaties ontwikkelen die een patiënt-specifieke veiligheidsmarge bepalen aan het begin van de MRI-scan. Zo kan hij de beeldkwaliteit maximaliseren en de MRI techniek optimaal benutten, waar die momenteel nog gelimiteerd wordt door ruime one-size-fits-all veiligheidsmarges.
Ece Ercan gaat een nieuwe beeldvormingstechniek ontwikkelen waarmee de progressie van de ziekte multiple sclerose kan worden geëvalueerd. Momenteel dient hiervoor vaak contrastmiddel te worden toegediend. Met de nieuwe techniek – die gebruikmaakt van de magnetische eigenschappen van de moleculen in de hersenen - is dit niet meer nodig.
TU Delft
Zeven wetenschappers van de TU Delft hebben
een Veni-beurs gekregen. Daaronder een studie naar ACMI, een nieuw hulpmiddel om de complexiteit van het menselijk lichaam te onderzoeken - Jeremy Brown (faculteit TNW): Medische beeldvorming is een cruciaal instrument in ons streven ziekten beter te begrijpen, voorkomen en behandelen. Dit onderzoek zal een nieuwe moleculaire beeldvormingsmethode opleveren die tegelijkertijd meer dan drie biologische processen kan volgen met hoge resolutie en gevoeligheid. Hiermee kunnen artsen betere behandelingen ontwikkelen voor agressieve ziekten, zoals kanker.
Totaaloverzicht Veni-laureaten
In het
NWO overzicht met toekenningen staan de namen van alle laureaten en korte samenvattingen van hun onderzoeksprojecten (Nederlands en Engels).