Patiënten moeten meer bewust zijn van technologische mogelijkheden

do 16 juli 2015 - 10:21
ehealth.167
Innovatie
Nieuws

Dit constateert het Tussenrapport eHealth-monitor 2015 van Nivel en Nictiz. Hieronder vijf initiatieven uit binnen- en buitenland die laten zien wat er al kan.

1. Hartpatiënten naar huis met wearables
Het Leids Universitair Medisch Centrum stuurt hartpatiënten naar huis met een mobiele ECG. In combinatie met een digitaal spreekuur, moet de zelfmeetapparatuur het ziekenhuisbezoek met 40 procent verminderen.Als onderdeel van een pilotproject krijgen patiënten die een hartinfarct hebben gehad na ontslag uit het ziekenhuis een bloeddrukmeter, weegschaal en mobiele ECG mee naar huis. Artsen kunnen de gemeten medische waarden op afstand controleren.

2. 49,7 miljoen dollar voor zelfmeetapparatuur

Techbedrijf Scanadu haalt wereldwijd miljoenen op voor een klein, handzaam zelfdiagnose-apparaat. De Scout is een draadloos apparaat ter grote van een handpalm, dat binnen een paar seconden medische waarden afleest via de slaap van de gebruiker. De informatie over onder andere bloeddruk, zuustofniveaus, hartslag en temperatuur zijn direct af te lezen op de smartphone van de gebruiker.

Sinds de oprichting in 2011 heeft Scanadu $ 49,7 miljoen opgehaald voor de zelfdiagnose-apparatuur. Volgens oprichter Walter de Brouwer kunnen innovatieve diagnosetechnieken de zorgsector veel kosten besparen. Onderzoeken die voorheen door een arts werden gedaan, voert de patiënt nu thuis uit.


3. Online platform vermindert doktersbezoek

Het online zorgplatform Hart.volgers verbindt hartpatiënten en topcardiologen met elkaar in een e-health-omgeving. Patiënten kunnen ervaringen delen of direct vragen stellen aan cardiologen. Specialisten volgen de discussies op het platform en vullen deze waar nodig aan met objectieve informatie.

Uit recent onderzoek onder de leden blijkt dat de online omgeving het doktersbezoek van de gebruikers met 10 procent vermindert. Daarnaast geeft driekwart aan meer gemotiveerd te zijn om medicatie goed in te nemen. Het platform is in de eerste zes maanden van 2015 ruim 100.000 keer bezocht.

4. Vitale functies meten op afstand

Een nieuwe techniek, ontwikkeld aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT), monitort draadloos vitale functies van meerdere mensen tegelijk. Het apparaat, Vital-Radio, kan de ademhaling en hartslag meten tot op acht meter afstand. De aanwezigheid van meerdere personen in een kamer is geen probleem. Met behulp van lokaliseringstechniek bepaalt Vital-Radio welke gegevens bij welke persoon horen.

Door gebruik te maken van radiogolven is het niet langer nodig patiënten fysiek aan te sluiten op elektronica. De ontwikkelaars verwachten dat de technologie een grote impact kan hebben op het gezondheidsbewustzijn van de gebruiker en de gezondheidszorg als geheel.

5. Philips voorspelt medische aandoeningen

Philips CareSage combineert wearables met gegevensanalyse om medische aandoeningen te voorspellen voordat ze er zijn. Het systeem analyseert de gezondheid van patiënten gebaseerd op zowel real-time informatie als gezondheidsdata uit de Health Suite-database van Philips. De real-time data verkrijgt CareSage via wearables.

Volgens Philips is het systeem vooral geschikt ter verbetering van de ouderenzorg. Door de gezondheid van senioren thuis beter in de gaten te houden, zijn onnodige ziekenhuisopnames te voorkomen.
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!