Philips-CEO: Hoe AI en je tandenborstel helpen je gezond te houden

do 4 mei 2017 - 10:10
Nieuws

Wat als dokters hun patiënten een dag of een week voorafgaand aan een hartaanval hier al voor kunnen waarschuwen? Of kunnen constateren dat iemand verkouden gaat worden door het monitoren van speeksel via een slimme tandenborstel? Dat is de toekomst van de gezondheidszorg zoals Philips-CEO Frans van Houten die ziet. Hij sprak hierover in een interview met de Amerikaanse zender CNBC tijdens het World Medical Innovation Forum in Boston.

Waar Philips ooit synoniem was als merknaam op consumentenelektronica en gloeilampen, is de technologieonderneming nu al jaren fors aan het investeren in gezondheidstechnologie. Dit met het oog op onder meer de groeiende en vergrijzende wereldbevolking. Digitale en Informatietechnologie maakt een andere aanpak van gezondheidszorg mogelijk, aldus Van Houten in een interview met CNBC. Nu er steeds meer gegevens verzameld worden over lichaamsfuncties en de gezondheid van mensen, zowel thuis als in gezondheidsinstellingen zoals ziekenhuizen, verwacht Van Houten dat technologie zoals kunstmatige intelligentie hier nieuwe inzichten kan verschaffen. Daarmee kunnen artsen ontlast worden en de precisie van diagnoses verbeterd.

Nieuwe uitdagingen

Philips is al 100 jaar actief op het gebied van gezondheid, maar er zijn veel nieuwe uitdagingen die nu tegemoet getreden moeten worden. Voorbeelden zijn de stijgende kosten voor zorg, de groeiende en vergrijzende wereldbevolking. De wereld heeft volgens Van Houten veel gezondheidstechnologie nodig om de benodigde veranderingen te ondersteunen waarmee de gezondheidszorg betaalbaar blijft en verbeterd wordt. Philips is hier als innovatieve technologie-onderneming bij uitstek voor toegerust, meent Van Houten.

“Daarom moeten we hier extra aandacht aan besteden. We zien enorm veel kansen, zoals meer focus op preventie, of diagnosticering. Zou het niet geweldig zijn wanneer mensen die ziek zijn, meteen de eerste keer de juiste diagnose krijgen?”

Andere kansen liggen er bij telehealth en sensor technologie – die monitort hoe het met mensen gaat – om mensen thuis te ondersteunen in beter worden of blijven. Cloud technologie kan mantelzorgers, patiënten en zorgprofessionals zoals artsen verbinden, ongeacht waar ze zijn. Deze technologie, meent de Philips-CEO, zit nu in een versnellingsfase. “Wij bevinden ons precies op de juiste plek om hiermee aan de slag te gaan.”

Toekomst van gezondheidszorg

Gevraagd naar de toekomst van de gezondheidszorg over 5 tot 10 jaar, stelt Van Houten dat personalised health en precision medicine belangrijke elementen worden in de dagelijkse praktijk. Een voorbeeld is de connected tandenborstel die Philips nu al op de markt brengt. Die zorgt er onder meer via het concept gamification voor dat kinderen leren om beter hun tanden te poetsen. In de nabije toekomst kan zo’n tandenborstel ook informatie verzenden naar een health-platform dat op basis van het speeksel van iemand kan bepalen of er veranderingen in de gezondheidstoestand zijn, zoals een opkomende verkoudheid.

Van Houten kijkt ook naar de voordelen van het combineren van technologie, zoals sensors die gegevens verzamelen van een persoon om zo een meer effectieve, persoonlijke behandeling voor een ziekte mogelijk te maken. AI en machine learning kunnen weer worden ingezet om nieuwe inzichten te halen uit massale hoeveelheden van deze persoonlijke gegevens, om zo een beter begrip te krijgen van ziektes en aandoeningen. Dat kan weer leiden naar de ‘first time right’ diagnose waar de Philips-CEO eerder aan refereerde.

Dat Philips vooruitstrevend is blijkt ook uit ondertaande video. Tijdens het WEF Davos 2017 luisterden Frans van Houten naar de toekomstige generatie door hen twee vragen te stellen: hoe verbeelden zij de toekomst van de zorg en wat maakt een goede leider? Zie video.

###FransvanHouten###