Philips presenteert zijn uitgebreide Future Health Index 2017

vr 19 mei 2017 - 09:43
Nieuws

Philips presenteerde vandaag de tweede editie van de jaarlijkse Future Health Index. Het onderzoek richt zich op toekomstige uitdagingen in de zorg. Het onderzoek stelt vast dat de voornaamste voordelen van ‘connected care’-technologie betrekking hebben op diagnostiek en thuiszorg, met name in verband met langdurige behandeling van medische aandoeningen. Ook de preventie van ziektes is een veelbelovende branche voor ‘connected care’-technologieën.

De Future Health Index verzamelt informatie in negentien deelnemende landen. Het onderzoek focust zich op in hoeverre zorgsystemen in vijf verschillende werelddelen zijn voorbereid op toekomstige uitdagingen. De index is samengesteld aan de hand van gegevens van 33.000 deelnemers in negentien landen en adviezen van toonaangevende academische en mondiale non-profitorganisaties. Het onderzoek werpt licht op de uitdagingen en kansen voor zorgsystemen wereldwijd met de overgang naar naadloze, geïntegreerde zorgmodellen, gebruik makende van ‘connected care’-technologieën.

Philips koos ervoor om tijdens High Tech 2 Discover, een bijeenkomst waarbij 300 basisschoolleerlingen de wereld van de techniek konden verkennen, ook de resultaten van de Future Health Index 2017 te presenteren. ANP Zakelijk, onderdeel van het Algemeen Nederlands Persbureau, heeft hiervan een video geproduceerd.

###philips-healthindex###

Connected care heeft potentie

Burgers en zorgprofessionals zien ‘connected care’-technologie als veelbelovend voor verbetering van thuiszorgdiensten voor ouderen/geriatrische zorg (burgers 78% en zorgprofessionals 82%), behandeling van medische klachten (77% en 81%), diagnose van medische aandoeningen (76% en 77%) en thuiszorgdiensten (74% en 81%).

‘Connected care’-technologie en het delen van gegevens kunnen bovendien helpen bij het versterken van een netwerk tussen patiënten en zorgverleners. Op deze manier kunnen zij nauw samenwerken voor verbeterde ondersteuning van de besluitvorming, gericht op optimale gezondheid. De integratie van ‘connected care’-technologieën klinkt dan ook veelbelovend voor zorgsystemen wereldwijd, voor zowel het het verbeteren van de kwaliteit van de zorg én het beheren van kosten. Toch is de integratie van ‘connected care’-technologieën nog niet overal doorgedrongen.

Bewijs nodig

42% van de ondervraagde zorgprofessionals gaf aan de kans groter te achten dat ze ‘connected care’-technologie zouden gebruiken als ze bewijs kregen dat het processen efficiënter maakt. Zorgprofessionals in Nederland sluiten zich hierop aan: 50% van hen zegt bewijs te willen zien dat de technologie processen efficiënter maakt.

Casestudy’s vormen hierbij een interessante mogelijkheid om succes aan te tonen: 22% van de zorgprofessionals geeft te weten dat dit hen zou motiveren ‘connected care’-technologieën te gebruiken. Dit geeft hen meer vertrouwen in de kwaliteit en nauwkeurigheid van deze technologieën. Kansen zien zorgprofessionals wel: bijna één derde van de ondervraagde zorgprofessionals denkt dat toegankelijke, beveiligde platforms voor informatiedeling tussen zorgprofessionals de sterkste positieve invloed zou hebben op het stimuleren van mensen om actief aan hun gezondheid te werken.

Preventieve zorg belangrijk focuspunt

Preventie van ziekten kan dan ook een belangrijke rol zijn van ‘connected care’-technologieën. Dit maakt het mogelijk in de toekomst zorgkosten te besparen, door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat er minder diabetespatiënten komen. Ook zorgprofessionals zien hier kansen voor het verminderen van de overbelasting van het zorgsysteem: 59% van hen vindt dat het merendeel van zijn/haar tijd en middelen zou moeten worden besteed aan preventieve zorg: gezonde mensen gezond houden. Binnen Nederland vindt circa de helft van de zorgprofessionals dat het merendeel van zijn/haar tijd en middelen gericht zou moeten zijn op preventieve zorg.

Uitkomsten moeilijk te begrijpen

De Future Health Index maakt echter ook duidelijk dat burgers tegen hindernissen aanlopen die hen ervan weerhouden om hun gezondheid meer proactief te benaderen. Van de ondervraagde burgers in de negentien onderzochte landen —die in de voorgaande 12 maanden ‘connected care’-technologie hadden gebruikt— gaf 23% aan niet te begrijpen hoe ze de uitkomsten ervan moeten interpreteren. Dit getal ligt lager in Nederland: van de Nederlandse respondenten die ‘connected care’-technologie gebruiken, gaf 17% aan niet te begrijpen hoe ze de uitkomsten ervan moeten interpreteren. Hier ligt een kans: meer heldere taal kan patiënten motiveren meer proactief met hun gezondheid bezig te zijn.

Ondanks de aangetoonde barrières, liggen er zeker mogelijkheden voor de integratie van ‘connected care’-technologieën. Er zijn aanpassingen nodig om patiënten meer te motiveren zelf aan de slag te gaan. Zorgprofessionals hebben behoefte aan helderheid en meer bewijs van het positieve effect van deze technologieën.

Lees hier het 64 pagina's tellende Future health index 2017.