Platform moet onderzoek naar darmkanker verbeteren

wo 7 maart 2018 - 17:15
colorectal-cancer
Onderzoek
Nieuws

Darmkanker is na longkanker de kankersoort waaraan de meeste Nederlanders overlijden. Meer gegevens van en over mensen met darmkanker moet ertoe bijdragen dat de bestrijding van de kankersoort op een hoger niveau getild wordt. Reden voor het in het leven roepen van het platform ‘Samen tegen Darmkanker’, dat meer patiënten met darmkanker bij het onderzoek er naar wil betrekken.

In de maand maart wordt er in de media speciaal aandacht aan darmkanker gegeven. Een goed moment om het platform ‘Samen tegen Darmkanker’ te lanceren. Dat moet met meer data de behandeling van darmkanker verbeteren. Het platform is opgericht door het Prospectief Landelijk CRC cohort (PLCRC), ondersteund door IKNL en de Dutch ColoRectal Audit (DCRA) – dat weer wordt ondersteund door DICA.

Data patiënten darmkanker nodig

Met het platform en het onderliggende samenwerkingsverband willen de initiatiefnemers activiteiten rond onderzoek en gegevensverzameling op elkaar afstemmen. Het gaat om een samenwerking tussen dokters en onderzoekers en is gericht op het verbeteren van de behandeling van patiënten met darmkanker. Ook de hulp van patiënten is echter nodig om de behandeling van darmkanker te verbeteren. Het Prospectief Landelijk CRC Cohort (PLCRC) draagt bij aan kennis over dikkedarm- en endeldarmkanker door in 40 ziekenhuizen bij ruim 2.700 patiënten gegevens te verzamelen. Hierdoor hoopt de instantie beter te kunnen voorspellen welke patiënten voordeel hebben van een bepaalde behandeling en behandelmethoden te verbeteren in de toekomst. Per dag krijgen echter bijna Nederlanders de diagnose dikke darmkanker, ofwel zo’n 14.000 patiënten per jaar. 75.000 Nederlanders leven met of zijn behandeld voor (dikke) darmkanker. Op dit moment neemt slechts een klein deel van deze patiënten met darmkanker deel aan wetenschappelijk onderzoek.

Afstemming behandeling op individu

Het is volgens PLCRC nodig om de data van alle patiënten met darmkanker te verzamelen en aan onderzoekers beschikbaar te stellen, zodat medisch specialisten de behandeling van toekomstige patiënten steeds meer kunnen afstemmen op het individu.