Prijzen briljantste zorginnovatie mislukkingen uitgereikt

vr 17 januari 2020 - 07:55
Briljante-Mislukking-2020
Innovatie
Nieuws

Het Instituut voor Briljante Mislukkingen (IvBM) heeft voor de zesde keer de jury en publieksprijs uitgereikt aan de meest briljant mislukte zorginnovaties. De prijzen gingen deze keer respectievelijk naar innovatiewerkplaats Garage2020 van Levi van Dam en keuzebegeleiding facilitator Medical Navigator van Sandra Kloezen en Dirk Bosman.Medical Navigator en Garage2020 briljantste zorginnovatie mislukkingen

Tijdens de uitreiking van de prijzen vertelden de genomineerde innovators over hun project, waarom het anders liep dan gepland en wat ze van hun mislukte zorginnovatie geleerd hebben. Met die aandacht wil het IvBM bijdragen aan een gezond innovatieklimaat.

Markt nog niet klaar voor Medical Navigator

De winnaar van de publieksprijs, Medical Navigator, koppelt mensen die onlangs de diagnose kanker gekregen hebben aan artsen die keuzebegeleiding op maat bieden. Mensen die door deze diagnose en ziekte overvallen worden door angst en verdriet, maar tegelijkertijd toch ingrijpende keuzes moeten maken over de behandeling. Medical Navigator moest hen daarbij helpen. De eerste gebruikers, die aan de pilot deelnamen, waardeerden de dienst met een 9.

Ondanks dat is het project na de eerste pilot gestopt. Volgens Sandra Kloezen, een van de initiatiefnemers, is de zorgmarkt nog niet klaar voor een dergelijk betaald B2C concept. Daarnaast groeide het aantal klanten tijdens de pilot niet snel genoeg. En met maar een investeerder had het project ook een beperkte aanlooptijd.

"Mensen zijn nog niet gewend om voor dit soort ondersteuning te betalen. Draagvlak vinden voor een nieuw, disruptief B2C concept in de zorg kost gewoon tijd. Tijd is geld. Dus het is belangrijk om bij de start een stevige basis te hebben zodat je het langer vol kunt houden. Bovendien staat een goed concept niet garant voor een schaalbare service. De stap van proof of concept naar proof of business vraagt om een lange adem", aldus Sandra Kloezen van Medical Navigator.

Innovatiewerkplaats Garage2020

Levi van Dam 'won' met innovatiewerkplaats Garage2020 de vakjury prijs voor de meest briljant mislukte zorginnovatie. De missie van Garage2020 was om jeugdhulp in 2020 overbodig te maken. Een innovatieve oplossing om de almaar groeiende vraag naar jeugdhulp bij steeds verder afnemende budgetten het hoofd te bieden. De initiatiefnemers slaagden in hun opzet om het zogenoemde garage-denken onder de aandacht te brengen.

Zowel bij het ministerie van VWS als op bestuurlijk niveau van jeugdhulporganisaties kreeg het project veel draagvlak voor haar missie. Het doel om de jeugdhulp overbodig te maken werd echter niet gehaald. Integendeel, de vraag naar jeugdhulp stijgt nog steeds. "We hadden ons beter moeten realiseren hoe intensief het is om een draagvlak te creëren voor onze benadering en ideeën. Dat is een doel op zich’, zegt Levi van Dam.

Leren van een mislukte zorginnovatie

Een onderdeel dat dit keer voor het eerst georganiseerd werd, waren de zogenoemde Tweede Kans sessies. Daarin onderzochten aanwezigen en deelnemers of en hoe een briljant mislukt project een tweede kans zou kunnen krijgen. En in hoeverre de opgedane kennis en ervaring benut kan worden.

“Goudvissen moeten we verbannen!”, aldus Jeroen Kemperman van Zilveren Kruis. Daarmee doelt hij op het voorkomen dat we, net als goudvissen die een beperkt geheugen hebben, telkens tegen dezelfde wand op zwemmen.

Gastheer van het event was dit jaar het congrescentrum van Zilveren Kruis in Zeist. De vakjury bestond uit: Edwin Bas (Ipsos/ GfK), Jeroen Kemperman (Zilveren Kruis), Lea Bouwmeester (o.a. ICT & Health), Ronnie van Diemen (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd), Véronique Timmerhuis (ZonMw) en juryvoorzitter Paul Iske (Het Instituut voor Briljante Mislukkingen). Hij spreekt ook tijdens de Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2020, 27 januari in het Afas Circustheather (Scheveningen). 

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!