Project 'Hoestie.nu? wint prijs voor hulp aan kankerpatiënten

ma 13 maart 2017 - 15:16
Nieuws

Het project 'Hoestie.nu?' heeft donderdag 9 maart Roche Oncology Award 2017 gewonnen. De digitale tool helpt kankerpatiënten bij het informeren van de sociale omgeving over hun ziekte. Het initiatief van ervaringsdeskundige Anna-Eva Tulkens (35) heeft inmiddels een samenwerkingsverband met het Maastricht UMC+.

Bij kanker komt de communicatie tussen patiënt en hun sociale omgeving vaak onder druk te staan. De patiënt voelt zich verantwoordelijk om iedereen te informeren, maar heeft er geen energie voor. Tegelijkertijd reageren familie en vrienden soms krampachtig of durven helemaal geen contact op te nemen.

Dat bracht ervaringsdeskundige Anna-Eva Tulkens op het idee van een digitale tool die communicatiedrempels verlaagt en het psychosociale welzijn verbetert van zowel patiënten als hun naasten. Zij richtte hiervoor de Stichting Hoestie op en ging de samenwerking aan met het Oncologiecentrum van het Maastricht UMC+ om de tool te testen, te verbeteren en op te schalen.

Besloten online ruimte

'Hoestie.nu?' biedt de patiënt en naasten een gezamenlijke, besloten en overzichtelijke online ruimte voor communicatie over verschillende aspecten van de ziektetraject. Zo is er een tijdlijn waarop belangrijke momenten kunnen worden aangegeven, zoals behandelingen en controles. Daarnaast is er ruimte voor korte updates en kan de patiënt aangeven op welke manier hij of zij contact wil met de omgeving.  Per onderdeel kan worden aangegeven voor wie het beschikbaar is. Zo kunnen onderdelen alleen beschikbaar zijn voor familie, terwijl andere onderdelen ook voor collega's te lezen zijn.

De prijs voor het meest innovatieve project ten behoeve van kankerpatiënten ( 50.000 euro) werd in Arnhem tijdens het multidisciplinaire congres 'Therapie op Maat' aan het Oncologiecentrum van Maastricht UMC+ overhandigd. Daarmee kan de stichting volgens Anna-Eva Tulkens haar huidige website opschalen. “Dit betekent dat we de feedback van de eerste testpatiënten kunnen verwerken en vervolgens de website beschikbaar kunnen maken voor gebruik in het Maastricht UMC+, en op langere termijn voor gebruik op nationaal niveau."

Roche Oncology Award

De Roche Oncology Award wordt uitgereikt aan een initiatief dat op vernieuwende wijze bijdraagt aan het welzijn van mensen met kanker en het verbeteren van de oncologische zorg. Met de prijs Roche Nederland bijzondere initiatieven een podium bieden. De onderneming stelt een bedrag van maximaal 50.000 euro beschikbaar aan een project waarin het voordeel voor patiënten met kanker, het innovatieve karakter en het verbeteren van de oncologische zorg of onderzoek centraal staan. De award is voor de derde keer uitgereikt.