De 3D handscanner van het bedrijf Manometric heeft op donderdag 20 juni de innovatiechallenge gewonnen van de Vereniging Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ). Een vakjury oordeelde dat de Manometric in het geheel goed scoorde op alle criteria, met name op de aspecten innovativiteit en impact. CWZ won de publieksprijs met het Diabetes groeimodel.
De 3D-handscanner, waarmee gepersonaliseerde hand en polsbraces gemaakt worden, verbetert volgens de vakjury de kwaliteit van zorg aan patiënten met artrose en reuma aanzienlijk. De scanner is ontwikkeld door Manometric op de TU Delft en is uitvoerig getest in het Hand- en polscentrum van het Reinier de Graaf ziekenhuis.
Gepersonaliseerde handbrace in 3D
De 3D-handscanner maakt in enkele seconden een zeer nauwkeurige handscan, waarmee de orthopedische technoloog een gepersonaliseerde handbrace in 3D kan printen. Voor patiënten met hand- en polsklachten als gevolg artrose en reuma, is de gepersonaliseerde brace een enorme verbetering ten opzichte van de traditionele brace, vertelt Gerald Kraan, orthopedisch chirurg van het Hand- en polscentrum van Reinier de Graaf.
"Patiënten geven aan dat deze brace perfect past en dat het hun pijn verlicht. Sinds begin van dit jaar hebben we de 3D-handscanner onder zo’n 50 patiënten met duimbasisartrose getest. We zijn van plan de scanner in de nabije toekomst beschikbaar te maken voor al onze patiënten. Als topklinisch ziekenhuis zijn we erg blij dat deze innovatie een award heeft gekregen. Het is mooie erkenning voor de gezamenlijke inspanning die we samen met onze innovatiepartners leveren om de zorg voor onze patiënten continue te verbeteren."
Robin Jones, medeoprichter van Manometric, stelt erg blij te zijn met de prijs. "Na een succesvolle eerste proef hebben we de kans gekregen om hier een vervolg aan te geven in Reinier de Graaf. Nu loopt er nu een vervolgstudie bij patiënten met duimbasis artrose, een veelvoorkomende aandoening die zorgt voor ernstige uitvalsverschijnselen. Op basis van deze uitkomsten willen we de brace nog beter maken en de 3D- technologie in de toekomst ook gaan toepassen bij meerdere orthopedische aandoeningen. En deze prijs gaat ons hier zeker ook bij helpen."
Publieksprijs: Diabetes Groeimodel
Nicole Boerboom en Lianne Wiltink, beiden psycholoog in CWZ, wonnen met hun Diabetes Groeimodel de publieksprijs STZ innovatiechallenge. Hun innovatie werd door de publieksjury gezien als een van de meest vernieuwende innovaties voor de zorg in ziekenhuizen. Als winnaar van de publieksprijs krijgen de psychologen extra media aandacht en een coachingsgesprek voor (internationale) professionalisering.
Ondanks alle technologische ontwikkelingen blijft diabetes type 1 een van de meest lastige aandoeningen. Circa 100.000 Nederlanders hebben ermee te maken, waaronder zo'n 6.000 kinderen en hun ouders. Het team van het KDCN ontwikkelde daarom richtlijnen in de vorm van een web-app en een bijbehorende oudercursus: het Diabetes Groeimodel. Dit groeimodel geeft volgens de twee CWZ-psychologen het gezin houvast en vormt een leidraad voor elke stap naar zelfstandige diabeteszorg van het kind. "Met de bijpassende cursus Los Vast helpen we ouders hun kind te coachen, met als doel minder conflicten en betere zelfzorg. Het geeft hen steun en vertrouwen."
Het Diabetes Groeimodel werd ontwikkeld in Kinder Diabetes Centrum Nijmegen (KDCN) in CWZ. Eind ’18 won dit initiatief de NIAZ Jaarprijs.
Over de STZ Innovatiechallenge
Jaarlijks roept de Vereniging van Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ) innovatieve zorgprofessionals uit STZ-ziekenhuizen op om hun innovatie in te sturen. Deze innovatie mag ook samen met externe partijen ontwikkeld zijn. De innovaties worden beoordeeld op innovativiteit, impact, samenwerking met relevante partijen, opschaalbaarheid en haalbaarheid. De prijs bestaat uit de symbolische STZ-innovatieaward, een financiële bijdrage en een ‘in kind’ ( bijdrage in natura) ondersteuning in het validatietraject.
Op 13 mei maakte de STZ de top 10 bekend op basis van in totaal 47 voor de innovatiechallenge ingestuurde innovaties. Zeven STZ-leden hadden één of meer innovaties in de top 10 staan, waaronder ook diverse samenwerknigsverbanden. Volgens de brancheorganisatie was de kwaliteit van de aangemelde innovaties erg hoog. In de periode van 24 mei-13 juni kon elke medewerker van een STZ-ziekenhuis een stem uitbrengen.