Snelle uitrol van digitale astma-service ACT4Y gepland

do 16 mei 2019 - 14:28
Student helping her asmathic friend
Innovatie
Nieuws

De digitale receptenservice ACT4Y wordt zo snel mogelijk uitgerold binnen testmarkten Nederland en Italië. Hiervoor zoeken initiatiefnemers Amiko, Santer Reply en de Universiteit Twente (UT) ook samenwerking met onder meer ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Dat stelt activity lead Martijn Grinovero, als CCO werkzaam bij Amiko, tegenover ICT&health.

ACT4Y (Asthma Control For You) is ontwikkeld binnen innovatiehub EIT Digital. Eerder deze week werd bekend dat deelnemers aan testen van ACT4Y hun therapietrouw en inhalatietechniek met behulp van het concept sterk verbeterd hadden in vergelijking met de periode voorafgaand aan de proef. Dat stelde de Universiteit Twente op basis van een voorlopige evaluatie.

Uitgebreide proeven

Het Britse Amiko (fabrikant slimme inhalatoren) en het Italiaanse Santer Reply, aanbieder van telegeneeskundediensten, hebben het afgelopen jaar testen gehouden in Italië en Nederland. De UT was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het ontwerp en de protocollen voor een proef in Italië. Behalve deze test werden er in Italië en Nederland commerciële pilotprogramma’s uitgevoerd, aldus Grinovero. EIT Digital heeft de activiteiten rondom ACT4Y sinds januari 2018 ondersteund.

In het kader van Asthma Control For You krijgen patiënten met astma add-on sensoren die ze aan hun eigen inhalatoren kunnen hechten. Die sensoren houden bij wanneer een patiënt medicatie inneemt en registeren parameters zoals een indicatie over de inhalatietechniek en de -kwaliteit. Bij de testen werd een inhalator van Amiko (de Respiro) gebruikt, dat als ‘digitaal medicijn’ in de markt wordt gezet.

Welke en hoeveel deelnemers zijn waren bij de proeven betrokken?

Martijn Grinovero: “Ongeveer 300 patiënten met astma en 30 apotheken plus een verscheidenheid aan kleine organisaties in de gezondheidszorg.”

Op welke manier is de Universiteit Twente betrokken bij de ontwikkeling van de dienst?

"De Universiteit Twente heeft de ontwikkeling van het RCT-ontwerp en -protocol geleid en leidt alle economische evaluaties: dus hoe presteert astmazorg plus de Respiro in vergelijking met astmazorg alleen."

Komt er een vervolgstudie? Wat is de ambitie van ACT4Y voor de komende jaren?

“In plaats van een voorlopige evaluatie voeren we een volledig gerandomiseerde, gecontroleerde trial uit met meer dan 150 astma-patiënten. We plannen inderdaad een vervolg op deze studie omdat we van plan zijn om extra slimme inhalatoren vergaand te valideren, evenals onze nieuw ontwikkelde digitale hulpmiddelen. We zijn behoorlijk actief geweest op AI-gebied, met de ontwikkeling van voorspellende analyses inclusief medicatietrends en risico op verergering van de ziekte. We breiden nu al uit naar andere chronische aandoeningen van de luchtwegen, waaronder COPD en Cystic Fibrosis.”

Wat is de follow-up? Wordt het op de markt gebracht? Kan apotheker dit kopen of er een abonnement op hebben? En hoe kan de patiënt add-ons krijgen?

“Op dit moment is Respiro alleen beschikbaar via geselecteerde programma's voor gezondheidszorgpartners, die de kosten dragen van zowel verbonden apparaten als digitale hulpmiddelen. Voorlopig worden patiënten ingeschreven op basis van geschiktheidscriteria. We werken eraan om onze bestaande programma’s op te schalen en in de nabije toekomst ons bereik uit te breiden naar veel meer patiënten met chronische ademhalingsstoornissen.”

Hoe zullen deze partijen in de toekomst betrokken blijven wanneer ACT4Y opschaalt?

“Reply heeft Amiko's Respiro geïntegreerd in haar commerciële digitale gezondheidsportfolio, waardoor we toegang hebben tot een veel breder publiek en klantenbestand. We blijven samenwerken in de nabije toekomst met als doel om organisaties en patiënten die geïnteresseerd zijn in het verbeteren van de respiratoire zorg te ondersteunen met dit slimme inhalatorplatform.”

Wat zijn de volgende stappen voor de organisaties die betrokken zijn bij ACT4Y in termen van schaalvergroting?

“We proberen de belangen van meerdere belanghebbenden op één lijn te krijgen, waaronder patiënten, leveranciers, bedrijven en betalers zoals zorgverzekeraars. We zijn op zoek naar samenwerkingen met ziekenhuizen, apotheken en zorgverzekeraars, omdat we van plan zijn om de waarde van het systeem te demonstreren in samenwerking met systeemgebruikers en betalers.”

Als het project opschaalt, in welke landen verwacht u dan ACT4Y uit te rollen?

“We kijken verder dan Italië en Nederland, inclusief Duitsland, het VK, Portugal en andere EU-landen.”

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!