Sony ontwikkelt operatierobot voor microchirurgie

do 16 mei 2024 - 13:05
Robotica
Nieuws

Sony heeft een operatierobot voor microchirurgie ontwikkeld die automatisch van instrument kan wisselen en nauwkeurig kan worden bestuurd. De robot wordt gebruikt in combinatie met een microscoop om zeer kleine weefsels te behandelen, zoals aders en zenuwen.

Robotchirurgie is allang niet meer weg te denken uit de zorg. De chirurgische robot is op steeds meer ok's een vaste 'medewerker' geworden. Vorige maand nog nam het AZ Maria Middelares in Gent een van de nieuwste operatierobots, de Da Vinci SP-robot van Intuitive, in gebruik, die zo voor het eerst in het Belgische zorglandschap verschijnt. Er worden ook minuscule microrobots ontwikkeld die door het lichaam ‘reizen’ om daar medische taken uit te voeren, zoals het nemen van een biopt of het uitvoeren van een chirurgische ingreep.

Microchirurgie robot

De door Sony ontwikkelde operatierobot voor microchirurgie zit daar qua grootte precies tussenin. En volgens het bedrijf biedt de robot een oplossing voor een aantal praktische problemen van gewone operatierobots, zoals de onderbrekingen en vertragingen die ontstaan wanneer instrumenten handmatig moeten worden vervangen. Het systeem van deze nieuwe operatierobot is zo ontwikkeld dat de instrumenten automatisch kunnen worden verwisseld.

De belangrijkste onderdelen van het systeem zijn een console, waarmee de chirurg de robot bedient, en de robot zelf, die de handelingen uitvoert op een patiënt. De bewegingen van de handen van de chirurg op de console worden in het klein uitgevoerd met het chirurgische instrument dat aan de robotarm is bevestigd. De onderzoekers hopen dat de robot zal kunnen worden ingezet voor allerlei verschillende procedures.

Kenmerken van de robot

De uiterst kleine instrumenten kunnen compact in de buurt van de robotarm worden opgeborgen. Zo kan de robot de instrumenten met kleine bewegingen van de linker- en rechterarm zelf verwisselen, zonder dat er een mens aan te pas komt.

De besturing van de robot is uiterst gevoelig, zodat heel stabiel zeer nauwkeurige bewegingen kunnen worden gemaakt, zoals nodig is bij microchirurgische procedures. De bewegingen die de chirurg met zijn vingers maakt, worden heel precies nagebootst. De arm met het chirurgische instrument heeft meerdere gewrichten, zodat die net als onze pols soepel kan bewegen. Tot slot is het prototype van de robot uitgerust met een 1,3-type 4K OLED-microdisplay. Op dit display worden het te opereren gebied en de bewegingen van de instrumenten in hoge kwaliteit in beeld gebracht. In onderstaande video van Sony is een demonstratie van de microrobot te zien, met een maiskolf als 'patiënt'.

Geslaagde test

Sony heeft de operatierobot in februari uitgetest aan de Aichi Medical University in Japan. Ze lieten chirurgen en andere medische professionals die niet gespecialiseerd waren in microchirurgie het prototype van de operatierobot gebruiken. Met behulp van de robot slaagden ze erin om dierlijke bloedvaten aan elkaar te hechten.

Munekazu Naito, hoogleraar aan de faculteit Anatomie van de Aichi Medical University vertelt: “Mensen hebben een veel betere hoofd-handcoördinatie dan andere dieren. Daardoor kunnen ze heel nauwkeurige bewegingen maken. Bij microchirurgie wordt hier maximaal gebruik van gemaakt. Maar zelfs ervaren artsen moeten maanden tot jaren oefenen om deze techniek onder de knie te krijgen. In het onderzoek hebben we gekeken of de operatierobot van Sony de vaardigheden van onervaren microchirurgen kon verbeteren. Wat bleek is dat de robot de gebruiker in staat stelde complexe en fijngevoelige handelingen even goed uit te voeren als doorgewinterde microchirurgen.”

In samenwerking met medische universiteiten en andere medische instellingen zal Sony de robottechnologie verder doorontwikkelen en de effectiviteit evalueren. Hoofddoel is om uitdagingen in het medische domein op te lossen en bij te dragen aan de medische vooruitgang.