Studenten Groningen ontwikkelen app voor verpleegkundigen

ma 10 april 2017 - 14:14
Nieuws

Vier studenten aan de Hanzehogeschool Groningen ontwikkelden een app waarmee verpleegkundigen familierelaties van zorgcliënten in beeld kunnen brengen. De komende zes maanden zal het viertal zich onder begeleiding van Value050 bezig houden met de doorontwikkeling van de tijdbesparende applicatie.

De studenten, die allen de opleiding HBO-ICT volgen, raakten betrokken bij het project vanuit hun afstudeerspecialisatie Software Engineering. De app biedt verpleegkundigen de mogelijkheid genogrammen op te stellen. Deze genogrammen geven familierelaties van zorgcliënten overzichtelijk weer.

Inzicht in familiesystemen

Een genogram is een stamboom met meerdere persoonlijke gegevens. In de zorg worden genogrammen ingezet om inzicht te krijgen in het familienetwerk van de patiënt. Een tijdrovende klus, aangezien genogrammen nu voornamelijk met de hand getekend worden. De applicatie moet dit proces versimpelen. Voor verpleegkundigen betekent dit dat zij hun focus kunnen verbreden tot de hele familie van de patiënt. Dit maakt dat zij vollediger en effectiever zorg kunnen verlenen.

Van studieproject tot startup

De studenten, Bakr Kamil, Marijn Pool, Hofsep Zakharyan en Michaël van de Weerd, kregen het idee voor het project bij het lectoraat Verpleegkundige Diagnostiek van lector Wolter Paans. De reacties op de app zijn vooralsnog positief, waardoor het viertal besloot de sprong te wagen: ze zijn een startup begonnen. Met de startup, onder de naam Blocknode, willen zij de applicatie verder ontwikkelen. Hiertoe krijgen zij begeleiding van Center of Entrepreneurship Value050.

De basis voor het tweede prototype is inmiddels af en ideeën voor nieuwe toevoegingen liggen klaar. De studenten ontdekten dat er onder verpleegkundigen een grote vraag bestaat naar het product. Dit is niet gek: met de applicatie moet de werklast van professionals in de zorg verlicht worden.

Susanne Broekema, promovendus bij het lectoraat Verpleegkundige Diagnostiek, is als opdrachtgever en onderzoeker verbonden aan het project. Het project is uitgevoerd in de Digital Society Hub; een innovatiewerkplaats van de Hanzehogeschool waar studenten, docenten, onderzoekers en ondernemers met elkaar werken aan de nieuwste technologische ontwikkelingen.