Theranos CEO Holmes: "Wall Street Journal zit fout" - Nieuwsoverzicht van 22 oktober

ma 4 januari 2016 - 12:17
UAS
ICT
Nieuws

Ook in het overzicht: Domoticasystemen goed voor mensen met dementie (foto). Deel dit met #eHealth en #icthealth

Theranos CEO Holmes: "Wall Street Journal zit fout"

Zoals u eerder op onze site kon lezen, heeft de Wall Street Journal in een reportage flinke kritiek geuit op Theranos. Dit bedrijf beloofde honderden tests te kunnen doen op basis van één enkele druppel bloed. Volgens de Wall Street Journal gebruikt Theranos hun revolutionaire methode niet voor de meerderheid van de tests die ze doen. CEO Elizabeth Holmes reageert nu in het hol van de leeuw: op de WSJDLive conferentie. Dit is een jaarlijkse technologieconferentie die de Wall Street Journal organiseert. Tijdens een interview op het podium zei Holmes dat de zorgen over de gebruikte testmethoden "volledig onwaar" zijn. "We zijn ons bewust van de integriteit van wat we gedaan hebben en de regelgevers hebben het bekeken," aldus Holmes. "Het gegeven dat een of andere figuur valse dingen over ons schrijft, betekent niet dat we onze manier van werken veranderen." De krant blijft ondertussen achter de reportage staan: "De WSJ herhaalt nogmaals dat onze artikelen over Theranos grondig gerapporteerd zijn, eerlijk en volledig accuraat." 

Domoticasystemen goed voor mensen met dementie

Vilans heeft onderzocht in welke mate domoticasystemen kunnen helpen bij de langdurige zorg voor ouderen met dementie. Hiervoor hebben ze gekeken naar het UAS-systeem dat Coloriet in gebruik heeft op haar locatie Laarhof - een verpleeghuis met voornamelijk cliënten met psychogeriatische klachten. UAS staat voor Unattended Autonomous Surveillance. Het systeem detecteert situaties die mogelijk onveilig zijn. Bijvoorbeeld of de cliënt zijn bed of kamer verlaat of gevallen is en niet meer opstaat. Afhankelijk van de situatie van de cliënt kan een zorgmedewerker een melding krijgen.  Uit het onderzoek(samenvatting) blijkt dat de medewerkers, de cliëntraad en familieleden positief zijn over het systeem, met name over de extra veiligheid die het biedt. De medewerkers waren aanvankelijk niet allemaal enthousiast. Door extra training te geven is het draagvlak voor het systeem uiteindelijk toegenomen. Een positief gevolg is dat er veel minder meldingen zijn. Caloriet heeft besloten om voortaan in plaats van vier, drie medewerkers in te zetten tijdens de nachten.
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!