Tieners na transplantatie digitaal monitoren met slimme pil blijkt succes

di 28 februari 2017 - 23:06
Nieuws

Proteus maakt zeer kleine sensoren, die worden verwerkt in medicatie, zodat ze vervolgens probleemloos kunnen worden ingenomen. De sensoren geven aan wanneer de medicatie is ingenomen en via een patch en een app wordt er vervolgens gecontroleerd hoe het lichaam reageert op de medicatie.

Enkele maanden geleden berichtten wij u al over het feit dat British Airways slimme pillen wil gaan gebruiken om vliegangst tegen te gaan, nu blijkt een kinderziekenhuis in Texas de slimme pillen in te zetten om jonge patiënten na orgaantransplantatie te monitoren met deze pillen.

Therapietrouw

Het Children’s Hospital of Texas heeft de technologie getest op 32 patiënten waarvan er 7 deze nog gebruiken. Het bleek een goede oplossing te zijn voor kinderen die een orgaantransplantatie ondergaan. “Voor die groep is het heel belangrijk dat ze therapietrouw zijn, maar kinderen van 15 of 16 willen ook een zorgeloos leven, met slaapfeestjes en ouders die niet 24/7 meekijken”, aldus Julie Hall-Barrows, chef innovatie van het ziekenhuis.

Zodra de patiënt een pil slikt, geven de sensoren een seintje dat de medicatie is ingeslikt. De vitale functies, zoals hartslag en temperatuur worden gemeten via de patch, waarna de data van de patch en de sensor via Bluetooth naar de app worden gestuurd en gedeeld met de zorgverleners. Zo wordt in de gaten gehouden of de kinderen de medicatie nemen en wat deze doet met het lichaam.

Grote stap naar complete zelfsturing

“Wat gebeurt er als je vijftien of zestien bent? Je wilt brommer rijden, besluiten maken als een volwassene, onafhankelijk zijn en je moeder is eindelijk niet meer de hele dag in je buurt. Maar de reden dat je moeder zo in je buurt was, had alles te maken met het feit dat het moest. De ziekte die je hebt heeft veel structuur nodig en van je vader of moeder die je helpt, naar complete zelfsturing is een heel grote stap”, zo zegt Hall-Barrow tijdens HIMSS17 afgelopen week.

“Kinderen gaan naar feestjes, willen ‘hangen’ met hun vrienden en dan willen ze niet hun hele hebben en houden meeslepen.” Zo zegt ze. Kinderen zeggen al snel dat ze de pillen wel hebben ingenomen om er vanaf te zijn, terwijl dat niet het geval is en zij daar de ernst niet van inzien.

Children’s Health is van plan om dit programma uit te breiden met patiënten die nog niet getransplanteerd zijn, maar wel op de lijst staan. Daarnaast willen ze de kinderen op een BOYD (Bring Your Own Device) systeem krijgen, zodat ze hun eigen data op hun eigen apparaat kunnen checken in plaats van dat ze daarvoor afhankelijk zijn van het ziekenhuis. Ook zijn ze bezig om met Proteus het aantal medicijnen waarin de sensor geplaatst kan worden uit te breiden en om de patch te verfijnen om deze nog aangenamer voor de huid te maken.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!