De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) gaat de komende vijf jaar honderd miljoen euro investeren in een nieuw instituut voor kunstmatige intelligentie (AI), schrijft het universiteitsblad Cursor. Per 2 september 2019 zal dit instituut genaamd EAISI, kort voor Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute, onder leiding van Carlo van de Weijer (directeur van TU/e's Strategic Area Smart Mobility) van start gaan.
De wetenschappelijke missie van EAISI is het verzamelen en analyseren van data en op basis daarvan in real time beslissingen nemen in safety-critical situaties. Dat betekent dat die adviezen levensbepalend kunnen zijn, zoals bij autonoom rijdende auto’s en zorgrobots.
De bedoeling is dat er nieuwe hoogleraren, universitair hoofddocenten en universitair docenten worden aangetrokken, in totaal zo'n vijftig extra posities, boven op de honderd wetenschappers die nu al aan de TU/e in dit veld werken. Nieuwe en bestaande contracten blijven faculteitsgebonden.
Dertig miljoen euro ophalen
Volgens rector Frank Baaijens is AI relevant in alle onderzoeksgebieden van de TU/e en cruciaal voor alle toekomstige high-tech systems. De rector legt aan Cursor uit dat bij nader inzien drie van de zes beoogde CRT’s (Cross-disciplinary Research Themes) veel overlap vertonen en dat er daarom gekozen is om nu snel een AI-instituut neer te zetten, waarin de CRT’s Complex High Tech Systems, Data-driven Intelligent Systems en Human-centered Systems and Environments zijn vertegenwoordigd.
Van buiten wil de TU/e willen ieder jaar dertig miljoen binnenhalen voor onderzoek. Dat geld verwacht de universiteit uit samenwerking met bedrijven op te halen. Plannen hierover zijn al besproken met Philips, NXP en ASML. Ook wordt financiële steun verwacht van NWO en van Europese subsidiegevers. Er is budget voor vijftig hoogleraren vrijgemaakt, die moeten binnen vijf jaar worden gevonden.
‘Tekort AI-specialisten’
Kunstmatige Intelligentie (AI) wordt door steeds meer bedrijven ingezet om hun producten en diensten te verbeteren. Maar AI beperkt zich niet alleen tot het bedrijfsleven: het is voor de gehele maatschappij een ontwikkeling waar zorgvuldig mee moet worden omgegaan. Tegelijkertijd groeit het tekort aan specialisten op dit vlak. Een zorgelijke ontwikkeling, stelde Hans de Jong, president van Philips, eind vorig jaar in een interview met Trouw.
Volgens De Jong wordt het hoog tijd is om te investeren in onderwijs en onderzoek op het terrein van AI om te voorkomen dat Nederland straks achter loopt op de ontwikkelingen. “De gezondheidszorg behoort in Nederland tot de wereldtop. Het is van het grootste belang om dat zo te houden”, zei De Jong destijds.