Vilans gaat slimme oplossingen ontwikkelen met zorginstellingen

ma 3 juni 2019 - 10:08
patient having video call with doctor on laptop
Innovatie
Nieuws

Vilans gaat samen met initiatiefnemer TanteLouise en tien andere zorginstellingen uit West-Brabant en ondersteund door het innovatienetwerk Care Innovation Centre (CIC) slimme oplossingen ontwikkelen voor de zorg. Dit zal plaatsvinden in het programma ‘Anders Werken in de zorg’.

De betrokken partijen lanceerden hiervoor onlangs de nieuwe website anderswerkenindezorg.nl, waar de verschillende projecten waar de partijen aan deelnemen staan. Hierbij kan worden gedacht aan een slimme bril die helpt om het aantal medicatiefouten in de zorg drastisch terug te dringen, maar ook aan slim incontinentiemateriaal of een bril met camera, waardoor een arts of gespecialiseerd verpleegkundige op afstand kan meekijken.

Tot de deelnemende partijen behoren, naast Vilans, de Riethorst Stromenland, Ruiterbos, Thebe, Surplus, Care Innovation Center, het Hoge Veer, Park Zuiderhout, Groenhuysen, Zorgplein Maaswaarden, Avoord, Raffy, Lâle en de Lelystroom, Volckaert en TanteLouise.

'Anders werken is noodzaak'

Volgens Vilans-onderzoeker Henk Herman Nap gaat ehealth in toenemende mate een ondersteunende rol spelen in de langdurige zorg en draagt het bij aan een wereld waarin mensen langer prettig, zelfstandig en zelfredzaam blijven thuis wonen. 

“Toch zien wij maar al te vaak dat de implementatie stroef verloopt of zelfs faalt, doordat systemen niet goed met elkaar communiceren of simpelweg te complex zijn in het gebruik. Het is daarom essentieel dat systemen integraal aansluiten op de processen in de zorg. Onder andere in het kader van Anders Werken zijn we daarom constant bezig om zorggerelateerde technologieën en diensten te ontwikkelen, valideren en verbeteren”, aldus Nap.

Directeur zorg en behandeling Jan-Kees van Wijnen van TanteLouise wijst op de huidige arbeidsmarktproblematiek en de noodzaak hierdoor anders te gaan werken.

“Door vergrijzing neemt het aantal ouderen dat zorg vraagt in snel tempo toe, terwijl het aantal mensen dat die zorg kan bieden onder druk staat. Dat vraagt om slimme oplossingen en de inzet van technologische ondersteuning.”