WKZ maakt 3D-model bij ernstige hartafwijkingen

ma 1 juli 2019 - 15:39
WKZ2
Innovatie
Nieuws

Het Centrum voor aangeboren hartafwijkingen van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht heeft een nieuwe methode om ernstige hartafwijkingen te kunnen ontdekken. Het ziekenhuis maakt daarbij gebruik van een combinatie van MRI en 3D-modellen.

De NOS schrijft dat het WKZ in eerste instantie een MRI-scan maakt van het hartje van ongeboren baby’s waarna een 3D-model wordt gemaakt. Zodoende kunnen afwijkingen sneller worden geconstateerd.

Bij een derde van de gevallen is een afwijking niet zichtbaar bij de 20-wekenecho. Het WKZ wil nu personeel gaan trainen op de nieuwe methode. Daarna wil het ziekenhuis deze trainingen ook aanbieden bij andere centra. Het was overigens al mogelijk om een 3D-model te maken van hart- en bloedvaten van kinderen en volwassenen.

De nieuwe techniek werd voor het eerst ingezet in Utrecht bij een vrouw die 34 weken zwanger was. Op het 3D-model waren aan de aortaboog grote afwijkingen te zien, die op de echo niet goed zichtbaar waren, aldus de NOS. Op basis van de MRI-scan en het 3D-model is besloten om negen dagen na de geboorte van baby Dominique een operatie uit te voeren.

3D maakt behandelingen eenvoudiger

Het WKZ is onderdeel van het UMC Utrecht. Het UMC Utrecht voerde begin dit jaar een methodiek in die voerdraden en catheters zichtbaar maakt met licht in plaats van met röntgenstraling. Zij kunnen in 3D worden afgebeeld, wat chirurgen meer inzicht geeft en operaties eenvoudiger. Dat blijkt uit de eerste klinische resultaten. Het academisch ziekenhuis stelt hiermee wereldwijd de eerste te zijn.

Vaatchirurgie wordt steeds complexer doordat meer procedures uitgevoerd kunnen worden met medische hulpmiddelen ìn het lichaam in plaats van via open chirurgie. Om de nu gebruikte innovatieve technologie verder te ontwikkelen en de waarde wetenschappelijk aan te tonen, worden de komende jaren technologische en klinische studies uitgevoerd.