Zaans Medisch Centrum biedt niet-medische ondersteuning bij kanker

ma 20 augustus 2018 - 14:13
Zaans-Medisch-Centrum
Innovatie
Nieuws
Het Zaans Medisch Centrum (ZMC) biedt iedereen met kanker sinds deze zomer standaard niet-medische begeleiding door een ondersteuningsconsulent. Het ZMC stelt het eerste ziekenhuis te zijn dat dit oncologie-breed aanbiedt. De consulenten worden zelf ondersteund met een online tool: de OOK Wijzer. Twaalf oncologieverpleegkundigen van het ZMC zijn door Stichting OOK (Stichting Optimale Ondersteuning bij Kanker) opgeleid tot ondersteuningsconsulent. Zij zijn vanaf het eerste contact in het centrum het vaste aanspreekpunt voor mensen met kanker en hun naasten. Zo ontvangen zij tijdig de juiste informatie en zelfmanagementtools op maat. In de gesprekken met de consulent komen onderwerpen aan bod zoals de invloed van behandelingen en gevolgen van de ziekte op het dagelijks leven en functioneren. Op basis van deze gesprekken ontvangen mensen persoonlijk advies en zo nodig doorverwijzingen voor niet-medische (na)zorg zoals psychologische ondersteuning, huidtherapie en voedingsadvies.

Inzet op basis Quickscan

De inzet van ondersteuningsconsulenten bij het ZMC is het resultaat van de QuickScan die het ziekenhuis door Stichting OOK liet uitvoeren. Deze scan geeft ziekenhuizen inzicht in hun aanbod van niet-medische zorg bij kanker, hoe patiënten deze ervaren en hoe zorgverleners hierin samenwerken. Uit de scan volgen aanbevelingen om deze zorg verder te optimaliseren. Op basis van deze aanbevelingen besloot het ZMC meer aandacht te besteden aan het bieden van niet-medische ondersteuning. Onder andere door te gaan werken met ondersteuningsconsulenten. Samira van Lieshout, afdelingshoofd Poli en dagbehandeling Oncologie ZMC, licht toe: “De QuickScan van vorig jaar heeft onze verbeterpunten inzichtelijk gemaakt. Daar zijn we mee aan de slag gegaan. Ik ben trots op onze verpleegkundigen die er helemaal voor gaan. Zij hebben de training van Stichting OOK met veel plezier gevolgd en kunnen onze patiënten nu optimaal ondersteunen bij het omgaan met de gevolgen van kanker.”

Lastig weg vinden

Stichting OOK heeft tot doel dat alle mensen met kanker en hun naasten de juiste ondersteuning op het juiste moment ontvangen. Voor ondersteuning bij niet-medische aspecten van de ziekte is het voor hen vaak lastig een weg te vinden in het zorgaanbod. “Zij geven vaak aan dat het een lange zoektocht is naar een vorm van ondersteuning helpt bij het leven met de ziekte,” vertelt Anne-Marie Bart, manager implementatie Stichting OOK. “We zijn enorm blij dat bij het Zaans Medisch Centrum de ondersteuningsconsulent oncologie-breed wordt uitgerold. Dit is uniek. Steeds meer ziekenhuizen zijn geïnteresseerd in werken met een ondersteuningsconsulent, maar starten meestal met een beperkte groep patiënten.”

Over OOK Wijzer

De OOK Wijzer is een digitaal hulpmiddel van Stichting OOK. Deze online hulp is er voor zowel patiënten en naasten als zorgverleners. De wijzer helpt om de weg te vinden naar de juiste ondersteuning bij problemen en uitdagingen met kanker. In deze online tool kun je aangeven op welke gebieden in het leven je problemen en uitdagingen ervaart. Vervolgens krijg je persoonlijk advies over passende (oncologische) hulpverlening en zorgverlening bij jou in de buurt. Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe de zorg haar toekomst implementeert? Wilt u deze mede inrichten, er invloed op uitoefenen en/of de relevante innovaties ervaren? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn na registratie gratis maar nu al beperkt beschikbaar! Dus wacht niet en meld u snel aan!