Zwangere patiënten UCMG minder vaak naar ziekenhuis voor hartfilmpje

wo 12 juni 2024 - 06:59
Geboortezorg
Nieuws

Sinds begin juni kunnen zwangere patiënten van het UCMG zelf thuis een hartfilmpje (CTG) maken van hun ongeboren kind als dat nodig is. Hierdoor hoeven vrouwen die vanwege medische redenen intensiever worden opgevolgd, minder vaak naar het ziekenhuis te komen. Dit levert meer comfort op voor de patiënt en scheelt het ziekenhuis tijd en kosten.

Het hartfilmpje wordt gemaakt met de PregnaOne, een mobiel CTG-apparaat dat eruitziet als een kleine tablet. Zwangere vrouwen die hiervoor in aanmerking komen, krijgen het apparaat mee naar huis om zelf de hartslag van de baby te registreren. Ook kunnen ze met behulp van het apparaat de druk van de baarmoederwand meten om eventuele harde buiken en weeën te registreren.

Medische zwangerschap

Niet alle zwangeren mogen de PregnaOne gebruiken. Het apparaat wordt alleen meegegeven aan zwangere vrouwen met een zogenoemde medische zwangerschap, die vaker op controle moeten komen dan normaal. Celine Bloem uit Damwâld is zo’n patiënt. Iets over de helft van de zwangerschap bleek dat Celines baby een hartritmestoornis heeft en erg klein is. Daarom moest Celine in de afgelopen maanden vaak meerdere keren per week en sinds kort zelfs elke dag voor controle naar het UMCG.

Celine vertelt dat zo’n controle haar per keer vaak wel een halve dag kostte. Dankzij de PregnaOne kan ze nu gewoon thuisblijven. Ze vertelt: “Na al die controles wist ik op een gegeven moment zelf ook wel hoe zo’n CTG-apparaat werkt en hoe ik het hartje kan vinden. Het is het heel fijn dat ik dat nu thuis zelf kan doen in plaats van naar het ziekenhuis te moeten komen.”

Jeanette Germs, manager bij het Centrum voor Zwangeren van het UMCG en projectleider, bevestigt dat de CTG heel eenvoudig in gebruik is. “Het apparaat is vrij intuïtief en het apparaat zegt precies wat je moet doen. Bovendien hebben de meeste mensen al vaker hartfilmpjes gehad. Hierdoor lukt het eigenlijk altijd wel.”

Resultaten telefonisch bespreken

Nadat de zwangere patiënt een hartfilmpje van ongeveer 30 tot 45 minuten heeft gemaakt, worden de beelden bekeken door een arts in het Centrum voor Zwangeren. Die belt de patiënt vervolgens op om de resultaten te bespreken. Hoe vaak de zwangere thuis een hartfilmpje moet maken, is afhankelijk van de specifieke situatie van de zwangere. Celine moet er bijvoorbeeld elke dag één maken, maar daarvoor hoeft ze nu dus niet meer naar het UMCG. Wel moet ze nog één keer per week naar het Centrum voor Zwangeren komen voor een fysieke controle.

Het UCMG is trouwens niet het eerste ziekenhuis dat deze mogelijkheid biedt. Onder andere SJG Weert en Bravis bieden deze innovatieve wijze van zorg op afstand al enkele maanden aan. Het Deventer Ziekenhuis zette deze stap zelfs al in 2016.

Voordelen voor patiënt én ziekenhuis

De implementatie van thuismonitoring met behulp van een mobiel CTG-apparaat (waarvan het UMCG er nu drie in huis heeft), is een mooi voorbeeld van hoe digitalisering in de zorg voor meer comfort voor de patiënt kan zorgen. Jeanette: “Niet alleen is het voor de patiënt heel erg fijn om vaker thuis te kunnen blijven en CTG-controles op afstand te kunnen doen, het scheelt ook het ziekenhuis tijd en kosten.”