‘Onze startup gebruikt cloud based artificial intelligence gevoed door data van IoT devices om klantgedrag accuraat te voorspellen’. Zeg dat tegen een venture capitalist uit de FinTech of E-Commerce-sector en de kans dat je de aandacht wekt is groot. Helemaal als je al een werkend ‘proof of concept’ hebt, je initiatief wetenschappelijk ondersteund wordt en je een consortium hebt waarin iedere vertegenwoordiger van de keten, inclusief potentiële klanten, deelneemt. Innoveer je in de zorgsector, dan zijn de eisen van kapitaalverschaffers wezenlijk anders. Dit is niet per se goed of slecht, maar voor toekomstige zorgondernemers is het goed om dit te beseffen.
Eind 2018 besluit ik om na vier jaar uit het bestuur van mijn vorige IoT- (internet-of-Things) startup te stappen. Mijn vrouw werkt dan al 20 jaar in de ouderenzorg, ooit gestart als verpleegkundige en nu als adviseur bij Vilans. Ook in haar wereld wordt IoT steeds meer toegepast, al gebruiken ze de voor ons ‘techies’ wat ouderwets aandoende naam ‘domotica’.
Gekscherend had ik al eens gezegd, dat er een tijd komt, waarin we in hetzelfde domein werkzaam zijn. Die tijd lijkt gekomen. Steven Harteveld, een oud-collega uit mijn tijd bij Eneco, vertelde enthousiast over de inzet van IoT om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen. Samen beginnen we GetIndepender.com.
Waarom startups falen
Cruciaal bij een startup is het doorgronden van het probleem dat je wilt oplossen. Startups falen over het algemeen niet omdat ze geen product kunnen maken. Ze falen omdat ze geen product maken dat een probleem oplost waarvoor mensen daadwerkelijk willen betalen.
In ons geval is er een concreet probleem: door de vergrijzing staat ons zorgstelsel onder druk en ouderen worden gestimuleerd om zo lang mogelijk thuis te wonen. Dit beleid leunt grotendeels op de inzet van mantelzorgers. Het Actiz-rapport ‘Scenario’s ouderenzorg in beeld’ (2019) stelt dat de afnemende inzet van mantelzorgers tot 1,8 miljard euro extra uitgaven in 2030 leidt.
Leefstijlmonitoring via energieverbruik
We beginnen de ontwikkeling van leefstijlmonitoring gebaseerd op real time energieverbruik. Leefstijlmonitoring-oplossingen vergelijken de dagelijkse activiteiten van alleenwonende ouderen met hun ‘normale’ dagpatroon. Bij significante afwijkingen krijgt de mantelzorger een seintje om te checken of alles in orde is.
Eerder onderzoek van onder andere Vilans toont dat leefstijlmonitoring-oplossingen zorgen en stress bij mantelzorgers verminderen. Zo houden zij het langer vol. Het nadeel van bestaande oplossingen is dat ze door een veelheid aan sensoren als invasief ervaren worden, ze vrij kostbaar zijn en niet eenvoudig te installeren.
Door de inmiddels alom aanwezige slimme energiemeter te gebruiken kan real time-energiedata als alternatief dienen. Althans, dat was de theorie. Uit proeven blijkt dat we met energiedata voor 70 procent correct kunnen aangeven of er activiteit in een woning heeft plaatsgevonden. Veel verder dan een enigszins onderbouwde gok komen we met deze oplossing dus niet.
Meer nauwkeurigheid
Voor meer nauwkeurigheid willen we waterverbruik toevoegen. Water heeft als voordeel, dat het verbruik ervan bijna altijd handmatig gestart wordt en daarmee een goede indicator van activiteit is. Daarnaast wordt water vaak gebruikt: bijvoorbeeld drinken, handen wassen, toilet bezoek, douchen, de afwas en de was doen.
Helaas heeft er nooit een landelijke uitrol van slimme watermeters plaatsgevonden. We moeten dus zelf wat ontwikkelen. Uiteindelijk komen we op het idee om een temperatuursensor te gebruiken. Bij waterverbruik stroomt er koud water van buiten de woning naar binnen. Dit veroorzaakt een temperatuurdaling die wij kunnen vertalen in een activiteit van de oudere.
We ontwikkelen een batterijgevoede sensor, die op de waterleiding geklemd kan worden en draadloos data doorgeeft aan onze cloudomgeving. Daar signaleert een eenvoudig algoritme afwijkingen ten opzichte van normaal en geeft die door aan een basale app voor mantelzorgers. We testen de oplossing eerst bij onze eigen huizen en daarna bij mijn alleenwonende schoonmoeder. De oplossing werkt zo goed dat we ons alleen nog op het meten van waterverbruik zonder energieverbruik richten.