25 miljoen voor onderzoek beeldverwerking, artrose en zicht voor blinden

di 22 november 2016 - 12:15
Nieuws

Het Radboudumc en de Radboud Universiteit werken mee aan drie van de zes grote onderzoeksprogramma’s die Technologiestichting STW en partners subsidiëren met 25 miljoen euro. Het gaat om projecten omtrent een nieuwe generatie medische beeldverwerkingsystemen, een project dat inzet op herstel van beschadigd kraakbeen en een onderzoek dat ertoe moet leiden dat blinden kunnen zien met behulp van een hersenprothese. Deze projecten moeten uiteindelijk leiden tot het ontwikkelen van praktisch toepasbare innovatieve technologieën.

De zes voorstellen krijgen van STW een subsidie van 1,8 miljoen euro tot 3,4 miljoen euro, aldus het Radboudumc. Bedrijven en andere partners investeren in totaal ruim 8 miljoen euro, wat het totale bedrag brengt op 25 miljoen. De onderzoeksprogramma’s hebben een looptijd van vier tot zes jaar. De zes onderzoeksvoorstellen zijn geselecteerd binnen het financieringsprogramma ‘Perspectief voor de topsectoren’. Dit programma daagt wetenschappers uit om samenwerkingsverbanden aan te gaan met bedrijven en maatschappelijke organisaties. Het doel is om gemeenschappelijk innovatief onderzoek op te zetten dat aansluit bij de topsectoren.

1.    Beeldverwerking

Röntgenfoto’s, CT-scans en mammografieën  - beeldverwerking is een hoeksteen van de geneeskunde. Er komen inmiddels zoveel beelden op artsen en analisten af, dat ze het zelf niet meer af kunnen en computers nodig hebben om de beelden te interpreteren (denk aan platforms zoals IBM Watson). Het DLMedlA-consortium, geleid door hoogleraar functionele beeldanalyse Bram van Ginneken, wil computers zelf laten leren hoe ze betere analyses kunnen maken.

Van Ginneken: “Dit gaan we doen met nieuwe, veelbelovende ‘convolutional networks’: speciale kunstmatige, neurale netwerken die de huidige computeroplossingen kunnen verslaan.” Het consortium wil uiteindelijk de volgende generatie medische beeldverwerkingsystemen ontwikkelen die medici kan helpen bij hun diagnoses en behandelingen. Dit programma valt binnen het Innovative Medical Devices Initiative (IMDI.nl).

DLMedIA: Deep Learning for Medical Image Analysis
Hoofdaanvrager: Prof.dr. B. van Ginneken, Radboudumc
Deelnemers: Canadian Institute for Advanced Research, COSMONiO, Delft Imaging Systems, Erasmus MC, Philips Electronics, Philips Healthcare, Pie Medical, Quantib, Radboudumc, ScreenPoint Medical, Technische Universiteit Eindhoven, Thirona, UMC Utrecht, Universiteit van Amsterdam


2.    Kraakbeen laten groeien

De Schotse anatoom William Hunter schreef in 1743 dat een genezing voor artrose (gewrichtsschade) niet bestaat. Volgens het onderzoeksconsortium William Hunter Revisited is het tijd om die uitspraak te herzien. De groep onderzoekers en bedrijven wil met steun van het Reumafonds methoden ontwikkelen om artrose of gewrichtsslijtage een halt toe te roepen.

Op basis van de nieuwste ontwikkelingen met slimme biomaterialen, celkweken, proefdieren en patiënten denken de wetenschappers dat het zelfs mogelijk is om kraakbeen terug te laten groeien. Peter van der Kraan is als reumaonderzoeker van het Radboudumc bij het project betrokken: “Het consortium wil een herstelbehandeling ontwikkelen die klaar is voor de kliniek. Daarnaast willen we een nieuwe methode van (vroegtijdig) diagnosticeren ontwikkelen en een betere manier om het aangedane gewricht in de gaten te houden.”

William Hunter Revisited: Activating intrinsic cartilage repair to restore joint homeostasis
Hoofdaanvrager: Prof.dr. H.B.J. Karperien, Universiteit Twente
Deelnemers: AMC Amsterdam, Universiteit Twente, Erasmus MC, UMC Utrecht, Universiteit Utrecht, Radboudumc, Maastricht UMC+, Reumafonds, Hy2Care, InGell Labs, QVQ Holding, Percuros, Zimmer Biomet, TETEC, LifeTec Group, InGell Labs, ArthroSave, IBIS Technologies, SSens, BioVolt, Waters


3.    Hersenprothese

Blinden weer laten zien is wat het NESTOR-consortium wil realiseren. Het consortium bestaat onder andere uit neurobiologen en uit ingenieurs gespecialiseerd in micro-elektronica en draadloze apparaten. Ze willen een prothese ontwikkelen die de hersenen van blinden met behulp van micro-elektrodes stimuleert die op hun beurt verbonden zijn met een camera.

Richard van Wezel van het Donders Instituut, die met Marcel van Gerven van de Radboud Universiteit aan dit project meewerkt, stelt: “Om dat te bereiken, werken we de komende jaren aan vier onderzoeksdoelen: een optimaal ontwerp van de hersenprothese, methoden om de prothese draadloos van stroom te voorzien, manieren van dataoverdracht en algoritmen die met zo weinig mogelijk rekenkracht zoveel mogelijk informatie uit de camerabeelden kunnen omzetten in nuttige signalen voor de hersenen.”

NESTOR - NEuronal STimulation fOr Recovery of function
Hoofdaanvrager: Prof.dr. P.R. Roelfsema, Nederlands Herseninstituut
Deelnemers: AEMICS, ATLAS Neuroengineering, Bartiméus, Blackrock Microsystems Europe, Bluemark, Brain Innovation, De Oogvereniging, Elitac, Nederlands Herseninstituut, Radboud Universiteit, ReSnap, Tiberion, Twente Medical System International, Universiteit Maastricht, Universiteit Twente, Vicarvision, Visio

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!