8,5 miljoen euro voor onderzoek naar healthy aging

do 25 april 2019 - 11:01
Senior-yoga
Innovatie
Nieuws

Een multidisciplinair team van verouderingsexperts krijgt ruim 8,5 miljoen euro voor grootschalig onderzoek naar factoren en oplossingen die bijdragen aan gezond ouder worden en meer vitaliteit. Het team wil oplossingen ontwikkelen om functionele achteruitgang bij ouderen eerder te herkennen, af te remmen en te herstellen om zo meer gezonde jaren te hebben. Het onderzoek start in september 2019. Er doen 9 onderzoeksinstituten en 8 private partijen mee. Ook het Zuid-Hollandse Medical Delta investeert in onderzoek naar gezonder ouder worden, zo werd onlangs bekend.

Prof. dr. Eline Slagboom leidt het onderzoek naar 'healthy aging'. Zij is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Verouderingsonderzoek (DuSRA) en onderzoeker bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). "De levensverwachting van Nederlanders wordt steeds hoger. Met de vergrijzing neemt helaas echter ook het aantal mensen met een of meerdere ouderdomsziekten toe. Daarom creëren we een platform voor blijvende samenwerking naar gezonde veroudering." Slagboom spreekt over het grootste publiek-privaat samenwerkingsverband op het gebied van ‘healthy ageing’ ooit.

Drie projecten komen samen

Onder de naam DuSRA-VOILA komen drie projecten samen:

  • VOILA (Vitality Oriented Innovations for the Lifecourse of the Ageing Society).
  • SMARTage (Senescence Models, Aging Research and Therapeutics, geleid door Cleara Biotech).
  • Neuromet (Neuroinflammation and metabolomics).

Uniek aan deze samenwerking is volgens de initiatiefnemers dat de onderzoekers meerdere ouderdomsziekten tegelijk willen aanpakken. Het team kijkt met nieuwe biomarkers (signaalstoffen) welke ouderen het grootste risico lopen op versnelde veroudering en op verhoogde kwetsbaarheid bij medische behandelingen. Ook onderzoeken ze op welke manier de gecombineerde gezondheid van de stofwisseling, het afweersysteem, de darmflora en het spierstelsel kan worden beïnvloed door leefstijlveranderingen.

Afremmen ziektes

Een ander onderzoeksthema is veroudering op celniveau, waarbij de wetenschappers in het bijzonder kijken naar senescente (roestige) cellen en hoe ze kunnen worden herkend en aangepakt. Door tijdig in te grijpen op deze deels bekende mechanismen hopen de onderzoekers ziekten zoals hartfalen, dementie en kanker af te remmen of zelfs te verminderen.

VOILA is een samenwerking van: medische centra in Leiden (LUMC), Utrecht (UMC Utrecht), Groningen (ERIBA-UMCG), Rotterdam (Erasmus MC) en Maastricht (MUMC), Wageningen University & Research, Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR), Technische Universiteit Delft en de private partijen Cleara Biotech, Sciex, Interscience/Sample Q, FrieslandCampina, &niped, Diabetes Fonds, Zorg & Zekerheid en de Leyden Academy.

De samenwerking wordt medegefinancierd met 6 miljoen euro vanuit ZonMw en Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health. De rest van het bedrag wordt gefinancierd door private partijen.

Meer gezonde levensjaren

Het project staat niet op zichzelf. Samenwerkingsverband Medical Delta heeft vorige week een wetenschappelijk programma gelanceerd dat zich richt op technologische oplossingen voor de gezondheidszorg, met als ambitie iedereen in Nederland tegen 2040 vijf extra gezonde levensjaren te bieden.

Zo’n 250 wetenschappers van de TU Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit Leiden, LUMC en Erasmus MC binnen Medical Delta de komende jaren – verdeeld over 13 programma’s in diverse consortia – samen aan oplossingen van problematiek zoals betaalbaar en organiseerbaar houden van de zorg. De programma’s richten zich onder meer op innovatie in medische beeldvorming, e-health, minimaal invasieve instrumenten en personalised medicine.

De vijf academische kennisinstellingen in Zuid-Holland investeren gezamenlijk 5 miljoen euro in het programma.