ABN-AMRO: Samenwerking in de keten essentieel voor betaalbaarheid zorg

ma 23 mei 2016 - 09:22
Nieuws

De komende jaren ontstaat er een splitsing in de zorg: de (hoog) complexe ziekenhuizen gaan zich rond grotere steden concentreren, de basiszorg vindt in de regio plaats. Om efficiency te vergroten, moeten de basis- en gespecialiseerde ziekenhuizen (nog) meer met elkaar samenwerken. Toegang tot deze zorg blijft zo voor iedereen verzekerd. Dat stelt ABN-AMRO in Insights.

De ziekenhuiszorg in Nederland is goed geregeld, maar duur, aldus ABN-AMRO in Insights. De kosten liggen inmiddels rond de € 1500,- per persoon, meer dan de verzekeringspremie. En dat terwijl er steeds meer mensen zorg nodig hebben en de babyboomers meer zorg nodig zullen hebben. De behandelingskosten moeten dus dalen.  Er zijn nu ongeveer 1,9 miljoen 70-plussers; over vijf jaar zijn dat er 2,3 miljoen. Dat is een toename van ruim 20 procent. Tijd om in actie te komen, aldus ABN-AMRO.

De afgelopen 5 jaar is er al een en ander aangepakt, aldus de bank. Lagere behandelingsprijzen, complexe zorg geconcentreerd in minder ziekenhuizen. Bovendien is het aantal behandelingen gemaximeerd. Dat heeft gewerkt, want in 2014 bedroeg de totale omzet van alle ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra € 25,8 miljard, slechts 1,6 procent meer dan het jaar ervoor.  Om de kosten door de vergrijzing niet sterker te laten stijgen, moeten ziekenhuizen taken afstoten, concludeert de bank.

Samenwerken in de keten

Het ziekenhuis wordt in de visie van de bank gereduceerd tot een centrum voor spoedzorg en behandeling, de rest gebeurt erbuiten. Zorg uit handen geven, kan alleen als anderen deze overnemen. Dat geldt voor diagnose en de zorg voor en na de behandeling, waarvan een groot deel chronische zorg is.

Wie zijn volgens ABN-AMRO partners in de keten?
  • Big Data: ‘internationale kennissystemen’ die steeds meer zullen worden gebruikt
  • samenwerkingsverbanden met andere ziekenhuizen
  • zorgverleners in de buurt van de burger, zoals de huisarts en verpleegkundigen
  • een consult op afstand (e-health)
  • gezondheidsmeters bij de patiënt in huis

Waarschijnlijk kan maar vijf tot tien procent van de ziekenhuiszorg naar huisartsen worden overgedragen, en ook daar veroorzaakt het extra kosten. Vijf procent ziekenhuiszorg staat namelijk gelijk aan vijftig procent van de huidige huisartsenkosten. De grootste besparing moet dus komen van efficiëntere zorg. Zowel techniek als informatie delen met zorgpartners in de keten is hierbij cruciaal. Tot 2020 is er tijd om deze veranderingen door te voeren om zo de zorgkosten in de hand te houden.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!