Adelante zet ZeroG-robotsysteem in voor revalidanten

di 14 mei 2019 - 15:04
Adelante-ZeroG
Innovatie
Nieuws

Adelante Zorggroep (Limburg) heeft het robotsysteem ZeroG in gebruik genomen. Op de locatie in Hoensbroek wordt het systeem nu ingezet. Het doel is tweeledig: het valrisico bij revalidanten wegnemen en hen stimuleren; het verlichten van de taak van therapeuten. Adelante kwam eerder dit jaar al met een ander robotsysteem in het nieuws: de Dexterrobot die mensen na een beroerte moet helpen met herstel.

Het railsysteem van de ZeroG is met 45 meter volgens Adelante het langste in zijn soort in Europa. Het systeem zal gebruikt worden door revalidanten die moeite hebben met lopen of evenwicht. Cliënten kunnen veel meer meters afleggen en trainen en worden door ZeroG ondersteund bij verschillende activiteiten: zoals lopen, traplopen, van zit tot stand komen en sport en spel. Daarbij is veiligheid gegarandeerd en worden ze uitgedaagd om het beste uit zichzelf te halen.

Ook therapeuten hebben volgens Adelante baat bij het robotsysteem ZeroG, omdat het op een dynamische manier gewichtsondersteuning biedt. Zo hoeven zij minder lichamelijke kracht in te zetten.

Intensiever trainen

Revalidanten kunnen ook intensiever trainen en tijdens de revalidatie eerder starten met trainen, aangezien de hoeveelheid ondersteuning door ZeroG per cliënt op maat ingesteld kan worden. Zo kan een cliënt die net start met revalideren veel gewichtsondersteuning krijgen, terwijl iemand die al langer revalideert met minder ondersteuning kan oefenen. Deze intensieve en individuele training kan een gunstig effect hebben op de duur van het revalidatietraject.

Adelante zet de ZeroG naar eigen zeggen iets anders in dan elders gebeurt. Revalidatie bij de zorggroep verloopt in theorie in drie fases:

  • Eerst op functieniveau.
  • Daarna op activiteitenniveau.
  • Als laatste op participatieniveau.

Cliënten kunnen in alle drie de fases getraind worden met de ZeroG. Het robotsysteem start in een oefenzaal, gaat dan met een bocht een deur door en loopt vervolgens door een openbare gang. Dit bijzondere traject laat toe dat er in de eerste fase getraind wordt op onder andere kracht en uithoudingsvermogen en in de tweede fase op activiteiten als lopen en traplopen. In de derde fase richt de training zich op het toepassen van activiteiten in situaties uit het dagelijks leven zoals lopen in een woonkamer, taken aan een keukenblok uitvoeren en door de gang lopen met de uitdagingen van tegenliggers.

Dexterrobot

Adelante maakte in februari bekend dat het werkt aan het toepassen van robottechnologie uit de kernfusie-industrie bij mensen die herstellen na een beroerte. Het grensoverschrijdende onderzoeksproject wordt ondersteund met een Europese subsidie. De eerste testresultaten moeten al deze zomer bekend worden.

In het testcentrum voor Complexe Revalidatietechnologie bij Adelante in Hoensbroek wordt het Dexterrobot-systeem getest, in eerste instantie ontwikkeld voor gebruik in de kernfusie-industrie. Deze technologie is nu aangepast tot een systeem dat ingezet kan worden om de arm- en handvaardigheid van mensen na een beroerte te verbeteren. De innovatieve ontwikkeling wordt volgens Adelante uitgevoerd binnen het euregionale i2-CoRT project.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!