App-ontwikkelaar vraagt 90 seconden van je hartritme voor onderzoek

ma 12 juni 2017 - 16:18
Nieuws

De Nederlandse app-ontwikkelaar Happitech probeert miljoenen mensen wereldwijd zover te krijgen om gegevens over hun hartritme door te sturen. Die gegevens worden gebruikt voor (geanonimiseerd) onderzoek naar hartritme. Bedenker Yosef Safi Harb van Happitech vergelijkt het met het doneren van geld aan een goed doel. "Alleen doneer je geen geld, maar 90 seconden van je hartritme."

Voorlopig is de app er alleen voor de iPhone, wat de mogelijkheden beperkt tot ongeveer 15 procent van de smartphonegebruikers.  Met de gratis iPhone-app Heart for Heart kunnen zij hun hartritme meten door hun vinger op de cameralens van de telefoon te leggen. De camera detecteert de beweging van het bloed en op die manier wordt de hartslag gemeten. Volgens de ontwikkelaars kan de app de kleinste afwijkingen in het hartritme vaststellen.

Onderzoek naar boezemfibrillatie

De gegevens worden gebruikt bij onderzoek naar boezemfibrillatie, een veel voorkomende hartritmestoornis die ernstige gevolgen kan hebben, zoals een beroerte. De Hartstichting steunt de actie, net als de Arrhythmia Alliance, een wereldwijd netwerk van deskundigen die kennis uitwisselen over hartritmestoornissen.

"Onderzoek naar boezemfibrillatie is moeilijk en heeft onze prioriteit", aldus een woordvoerder van de Hartstichting tegenover de NOS. "Er is weinig kennis over hoe de ziekte bij patiënten verloopt. Patiënten komen vaak met klachten bij een arts, als hun hartritme al blijvend verstoord is." De data die mensen sturen via de app kunnen helpen.  Gebruikers kunnen zelf kiezen welke data ze doorgeven, zoals hun woonplaats en hun leeftijd. Volgens Happitech worden de gegevens geanonimiseerd.

Door gegevens goed vast te leggen en toegankelijk te maken voor de wetenschap ontstaat er beter inzicht in de verschillende oorzaken en het ziektebeloop van deze complexe ziekte, aldus de Hartstichting. Artsen kunnen mensen met een verhoogd risico hierdoor in een eerder stadium opsporen.

Apple Watch monitort hartritmestoornissen

Apple-devices zijn al eerder gebruikt in het kader van onderzoek naar hartritmestoornissen. Zo kan de Apple Watch met behulp van algoritmen hartritmestoornissen met een nauwkeurigheid van 97 procent detecteren, schreven Cardiogram en de University of California in een afgelopen mei gepubliceerd onderzoek. Volgens de onderzoekers krijgt één op de vier mensen in hun leven te maken met abnormale hartritmes zonder dat deze worden opgemerkt.

Cardiogram is een digital health start-up die eind vorig jaar nog 2 miljoen dollar aan vers kapitaal ophaalde. In eerste instantie richtte het bedrijf zich op toepassingen specifiek voor de Apple Watch, maar uiteindelijk moet de app ook voor andere platformen zoals Android Wear beschikbaar komen.

App voor boezemfibrilleren

In maart werd bekend dat het Hartcentrum van OLVG een app heeft ontwikkeld voor patiënten met boezemfibrilleren. De app meet de hartslag en laat vervolgens weten of de patiënt mogelijk boezemfibrilleren heeft.

De app meet twee minuten lang de hartslag van de patiënt door de camera in de smartphone. Hierna volgt de uitslag van de meting. Wanneer een onregelmatig hartritme is geconstateerd geeft de app dit aan en stuurt dit vervolgens door naar de behandelend cardioloog in OLVG.

De app heeft ook een informatieve functie dankzij de animaties van de werking van het hart en de uitgebreide FAQ’s over de aandoening. Via de contactfunctie kan de patiënt de meetresultaten direct sturen naar de cardioloog van OLVG.


Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!