Alle patiënten van Bernhoven ziekenhuis (regio Oss-Uden-Meierijstad) kunnen voortaan via een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) toegang krijgen tot hun medisch dossier. Zij kunnen sinds 11 november een account aan laten maken in de @Lounge in de hal van Bernhoven.
Het PGO, Natuurlijk Samen,’ is volgens de initiatiefnemers een uniek regioplatform dat is ontwikkeld in samenwerking met huisartsen. Het is een digitaal platform waarmee patiënten stapsgewijs toegang krijgt tot de eigen gezondheidsgegevens, zoals het medisch dossier, medicatie en behandelingen.
Delen, beheren medische gegevens
Via het persoonlijke account zijn deze gegevens in te zien op pc, smartphone of tablet. ‘Natuurlijk Samen’ stelt volgens het ziekenhuis mensen in staat medische gegevens te verzamelen, beheren en delen met andere behandelaars, een van de basisdoelen van een PGO. Ook het maken van afspraken wordt mogelijk vanaf begin 2020. Met deze en toekomstige functies krijgt de patiënt meer regie over de eigen gezondheid.
De afgelopen jaren zijn mede door het Bernhoven ziekenhuis zo'n 100 initiatieven gestart om doelmatige en zinnige zorg te leveren. Eén ervan, Natuurlijk Samen, is een initiatief van Bernhoven en Synchroon, het regionale samenwerkingsverband van huisartsen. Deze vorm van samenwerking tussen ziekenhuis en huisartsen is volgens de betrokkenen uniek. Met Synchroon wordt ook samengewerkt op het gebied van telemonitoring.
Doel van het Bernhoven en de huisartsen is patiënten zoveel mogelijk de regie geven en maximaal betrekken bij zijn/haar eigen welzijn. Natuurlijk Samen biedt een platform waar alle burgers en zorgverleners op kunnen aansluiten. In eerste instantie is het gericht op de regio Noord-Oost Brabant, maar ook zorgverleners buiten de regio kunnen aansluiten.
Medisch leider Annemiek Coremans vertelt dat achter de schermen de afgelopen maanden hard gewerkt om het platform zo goed mogelijk op de wensen van de patiënten van Bernhoven aan te laten sluiten. “We zijn heel trots op het resultaat. We hopen dat patiënten snel een account op het platform aan laten maken zodat zij gaan ontdekken wat de PGO voor hen kan betekenen.”
Geleidelijke uitbreiding doelgroepen PGO
In april 2017 is de PGO live gegaan en heeft de patiëntengroep met een chronische reumatische aandoening er toegang tot gekregen. In februari 2018 is de tweede diagnosegroep, diabetes type 1, gestart met het gebruik ervan. Eind 2018 hadden al 1.350 patiënten en 25 zorgverleners toegang tot de PGO. Ongeveer de helft van deze patiënten logde destijds regelmatig in. In toenemende mate wordt gebruik gemaakt van de berichtenfunctie. Begin 2019 zijn patiënten met de diagnose hartfalen aangehaakt.