Bioprinter print lichaamsdelen

di 16 februari 2016 - 11:07
oorjpg
Wetenschap
Nieuws

Amerikaanse wetenschappers ontwikkdelden een 3D-printer die lichaamsdelen kan printen. De bioprinter gebruikt afbreekbaar materiaal voor het maken van weefsel en een gel van levende cellen. Dat meldt Nu.nl op haar website.

Geprint oor

De onderzoekers van het medisch instituut Wake Forest in de Verenigde Staten werkten tientallen jaren aan de bioprinter.

Inmiddels is het de onderzoekers gelukt een babyoor te printen. De onderzoekers richtten zich hierbij vooral op het gedrag van bloedvaten na een transplantatie bij een muis. De 3D-prints zijn nog niet toegepast op mensen.

Kraakbeen

De wetenschappers brachten bij muizen de oren onder de huid aan, zodat ze de bloedsdoorloop en de vorming van kraakbeen konden waarnemen. Het vormen van kraakbeen duurde zo'n twee maanden.

Spieren

Bij het aanbrengen van spieren bij ratten, vormden zich in twee weken zenuwen. Bij een andere test plantten de onderzoekers schedeldelen in ratten. Hierna vormde zich botweefsel.

De bioprinter is volgens de onderzoekers bruikbaar voor het namaken van spieren, kraakbeen en botten. In de toekomst kan er wellicht ook weefsel en orgaandelen mee worden geprint.

Een belangrijk obstakel dat de wetenschappers nog moeten oplossen, is de levensduur van de cellen die worden gebruikt. Het is van belang dat het geprinte weefsel lang genoeg 'levend' blijft voor het overzetten van de namaaklichaamsdelen in ziekenhuizen.

(bron: nu.nl)