Blockchain maakt eindelijk democratische internetbelofte waar

vr 13 oktober 2017 - 13:37
Nieuws

We staan op een interessant punt in de geschiedenis, zo stelt Marloes Pomp in een bijdrage in ICT&health 5. We experimenteren, ook binnen de zorg, volop met blockchain-technologie die in potentie de maatschappij fundamenteel kan veranderen.

Het meest fascinerende aan blockchain-technologie is dat het internet vervangen wordt door een net. Ineens is er geen centrum meer dat kan worden gedomineerd. Het centrum zoals dat tijdens de internetrevolutie ontstond, wordt vervangen door een gedecentraliseerd netwerk. Dit is erg frustrerend voor ‘grote spinnen’ zoals Facebook, Uber en inlichtingendiensten, die de afgelopen 20 jaar hun web creëerden. Het wereldwijde web maakte het mogelijk om deze spinnen snel te laten groeien, heel groot te worden en de internetgebruikers vanuit uit het centrum te domineren.

Blockchain maakt internetdominantie onmogelijk

Blockchain maakt het echter bijna onmogelijk om het hele net te domineren. De spinnen kunnen nooit alle knopen in het net op hetzelfde tijdstip onder controle krijgen. Blockchain biedt dus een eerlijk model voor de gebruikers van het internet. Maar wie profiteert? En hoe gaat blockchain bijdragen aan eerlijke, betere en goedkopere zorg? Als we over honderd jaar terug willen kijken naar blockchain-technologie als een echt revolutionaire ontwikkeling, dan hebben we blockchains nodig die voor het publieke goed zijn gebouwd en die vertrouwd worden door de meerderheid van de mensen.

Vertrouwenskwestie in de zorg

Ook binnen de zorg speelt de vertrouwenskwestie regelmatig. Wie heeft toegang tot mijn gezondheidsdata? Waarom vertrouwt de verzekeraar mijn declaraties niet? Waar gaat het geld naartoe? Weten artsen wel van elkaar wat ze doen? Blockchain kan helpen om op een andere manier vertrouwen binnen het zorgdomein te organiseren en geeft de mogelijkheid om democratische waarden als privacy, keuzevrijheid en non-discriminatie te herstellen. Deze normen zullen zich niet vanzelf coderen. Het is daarom belangrijk dat we ons gezamenlijk met deze nieuwe technologie bemoeien. Dat begint met een beter besef van hoe het nu eigenlijk werkt. Een manier om blockchain beter te begrijpen, is het starten van kleinschalige pilots zoals van de Nederlandse Blockchain Coalitie of het Zorginstituut Nederland Lees het volledige artikel in de komende ICT&health (verschijndatum 17 oktober a.s.). Nog geen abonnement? Maak dan hier uw keuze en/of reserveer alvast een gratis ticket voor de ICT&health Conference 2018.  
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!