Blockchain: veelbelovend voor zorg, maar geen panacee volgens Nictiz

ma 6 november 2017 - 12:00
Nieuws

Blockchain-technologie is veelbelovend. Voor diverse grote informatiseringsproblemen in de zorg kan het bijdragen aan een oplossing, maar ook (nog) niet meer dan dat. Het is nu vooral de tijd voor experimenteren, vertrouwd raken met de mogelijkheden en de beperkingen van deze technologie. Dit blijkt uit een onderzoek door kenniscentrum Nictiz naar de impact van Blockchain in de zorg. Blockchain moet nog toegroeien naar volwassenheid, zo concludeert Nictiz.

Blockchain-technologie biedt onder meer extra beveiliging doordat via een gedistribueerd digitaal grootboek zaken zoals transacties worden vastgelegd. Zo kunnen ook bijvoorbeeld uitgangspunten van wetenschappelijk onderzoek worden vastgelegd. Achteraf aanpassen hiervan is dan veel lastiger, omdat de aanpassingen niet overeenkomen met wat oorspronkelijk is vastgelegd in het virtuele grootboek.

Kansrijke toepassingen in de zorg

Hoewel de meeste aandacht uitgaat naar de kansen voor de financiële en de notariële sector, is er de afgelopen jaren ook veel aandacht voor toepassing van Blockchain in de gezondheidszorg. In het onderzoek van Nictiz wordt dan ook gekeken naar kansrijke toepassingen voor de zorg. Blockchain kan een oplossing bieden voor de versnippering in zorginformatie. Maar het toepassen van Blockchain alleen is onvoldoende: koppelingen zijn nodig, net als vertaalmodules en medewerking van betrokken organisaties. Waar zijn toepassingen van Blockchain-technologie zinvol? Blockchain kan volgens het Nictiz-onderzoek:
  • Impact hebben op de infrastructuur waarover informatie gedeeld kan worden. Specifiek op de logging, encryptie, authenticatie, autorisatie en toestemmingsbeheer.
  • In wetenschappelijk onderzoek kan Blockchain een oplossing bieden voor het anonimiseren of pseudonimiseren zonder dat een derde partij daarvoor nodig is.
  • Daarnaast kan Blockchain de data-integriteit beter borgen. Binnen klinische trials is het van groot belang dat data en onderzoeksresultaten niet worden gemanipuleerd.
  • Tot slot biedt Blockchain kansen om betalings- en declaratieverkeer tussen zorginstellingen en verzekeraars beter te stroomlijnen of valideren.

Niet afwachten maar investeren

Is Blockchain daarmee nu al relevant voor de zorg? Jazeker. De zorg hoeft niet af te wachten, maar kan tijd en middelen investeren in het experimenteren met specifieke toepassingen. Omdat Blockchain bij uitstek een technologie is die samenwerking kan ondersteunen is het volgens Nictiz slim dat experimenteren nooit alleen te doen, maar met partners in het veld. Dit idee leeft ook bij Philips. Het concerns opende in maart 2016 officieel het Philips Blockchain Lab in Amsterdam. Met een focus op de opkomende Blockchain-technologie en toepassing ervan op het gebied van healthcare. Het R&D-lab was een uitvloeisel van zes maanden voorbereidend onderzoek op het gebied van blockchains. Het doel van het lab is om de inspanningen van alle IT-experts van het bedrijf, healthcare professionals en blockchain-ontwikkelaars te bundelen. Philips zoekt partijen zoals startups en ontwikkelaars om mee samen te werken voor het uitdiepen van mogelijkheden op blockchain-gebied.