Dit wordt een heel erg praktisch blog. Ik wilde gewoon mijn eerste twee pagina’s met apps laten zien. Niet allemaal medisch, maar de meeste wel.
Van de ongeveer 750 apps op mijn telefoon is het grootste deel medisch. Ik heb het zo ingericht dat de meest gebruikte op de eerste twee schermen van mijn telefoon staan. De rest staat opgeslagen in mapjes.
Hieronder scherm 1:
[caption id="attachment_20379" align="aligncenter" width="576"] (scherm 1)[/caption]
Onder in beeld (bewust daar gezet zodat ze altijd meteen onder handbereik staan):
- Telefoon
- Instellingen
- Busycal (mijn favoriete agenda)
- Braintoss: Ideale app om echt supersnel een ideetje te vangen. Je kunt het inspreken, intypen of een fotootje maken, wordt automatisch naar je mail inbox verzonden. Gebruik ik soms waar een patient bij zit om iets wat ik niet moet vergeten te noteren.
- Tweetbot: Twitter is voor mij 80% beroepsmatig en 20% “hobby” Evernote: Niet strikt medisch, maar heel veel informatie die ik dagelijks nodig heb is via Evernote gemakkelijk toegankelijk. Een archief in zeer brede zin.
- Todoist: Mijn taken-lijst. Er zijn er veel, dit is een van de betere. Gebruik ik voor werk en prive samen.
- Safari
- 1Password: Het wachtwoordenprobleem. Probleem? Niet met 1password
- Farmacotherapeutisch kompas: Hoeft geen introductie meer Kinderformularium: Ook wel duidelijk. Wat niet zo duidelijk is: Dit is eigenlijk geen app. De app wordt namelijk niet meer geupdatet. Het ziet er uit als een app, maar is eigenlijk de website.
- kinderformularium.nl. Je kunt voor zowel iPhone als Android telefoons zo’n website als een icoontje in je scherm zetten (meestal staat er dan iets bij “voeg toe aan beginscherm”. Erg handig!
- NHG standaarden
- Medimath: Een verzameling medische calculatoren en formules. Bijvoorbeeld de Ottawa ankle rules, of de Wells-score voor trombose. Of de cockroft formule.
- Taprate: Bijna dagelijks gebruikte app, waarmee je heel gemakkelijk door het ritme mee te tikken zowel polsfrequentie als ademfrequentie kunt meten, op een hele snelle manier. Ik gebruik hem met name voor de ademfrequentie, in spoedsituaties. Dat geeft namelijk heel veel informatie!
- Berichten
- Withings: Dit is een platform waar de gegevens van mijn stappenteller, weegschaal, bloeddrukmeter en slaapmeter samenkomen. Een medisch dashboard. Geeft veel informatie.
- Muziek: Misschien wel mijn belangrijkste app ;-)
- FullContact: Vervanger van het standaard adressenbestand van Apple Gezondheid: Alle gezondheidsfuncties worden verzameld in deze standaard app van Apple. Het is verbazingwekkend om te zien hoeveel informatie dat is (in mijn geval grotendeels weer via de Withings-apparaatjes, maar ook via de Apple watch en de telefoon zelf). Het toont ook mooi hoe een grote partij als Apple tegen gezondheid en de verder gaande digitalisering daarvan aankijkt. In feite al een eerste aanzet van iets dat je al een persoonlijk gezondheidsdossier (PGD) kunt noemen!
- Remote: Dit gebruik ik alleen thuis, om iTunes te kunnen bedienen, doorgeschakeld naar mijn versterker.
- GCS-er: Een eenvoudig appje om snel een EMV-score te kunnen bepalen
- Palliarts: Een verzameling nuttige informatie ten behoeve van de palliatieve zorg. Onder andere richtlijnen, adressen en dergelijke. Suture: Een heel eenvoudig maar doeltreffend appje om per lichaamsdeel te bekijken wanneer hechtingen verwijderd moeten worden. Geeft concreet de dag en datum (met een zekere spreiding) weer.
- Sociale netwerken: Dit is een voorbeeld van een mapje, met meerdere apps. Hierin zitten zowel apps als Facebook, Linkedin, Whatsapp, maar ook het zuiver medisch gebruikte Siilo (een vervanger voor whatsapp, goedgekeurd voor de zorg)
- Remote app: Hiermee kan ik op mijn iPad de letterkaart (Eyechart pro) bedienen, voor het beoordelen van de visus. Vital Values: een verzameling vitale waardes, speciaal gericht op kinderen, per leeftijdscategorie.
- Artsportaal: Ook hier weer een website, vermomd als app. Artsportaal.nl is een initiatief van 2 Nijmeegse huisartsen in opleiding met een zeer nuttige verzameling links van websites, op een visueel aantrekkelijke manier gepresenteerd.
- Acute diabetesproblemen: Weer geen app, maar een website, acute diabetesproblemen, van diabetes2.nl, maar dan met 1 klik op het icoontje te bereiken
- LHV Afwegingsinstrument ELV: Zelfde principe, welke regels gelden er voor het toekennen van een eerstelijns verblijf in acute situaties Clinicards: Nog een geheel nieuw concept, is ook nog een beta: Een soort database-app met modules, arts bepaalt samen met patient welke modules in de patientenapp geschoten worden om gericht gegevens te verzamelen.
- Heine IC1: De app waarmee je dermatoscopische beelden op je telefoon ziet, met de Heine dermatoscoop voor iPhone.
- Vaatrisico: Mooie app van het Hart- en vaatcentrum UMC Utrecht, waarmee je het risico op cardiovasculaire ziektes kunt berekenen Risico kanker: Waren eerder losse apps, waarmee je het risico op erfelijke vormen van darmkanker en borstkanker kon uitreken. Er komt uiteindelijk een advies uit over wanneer je naar een Klinisch Genetisch Centrum moet verwijzen. Gemaakt door het Radboud UMC.
- Opiods: Een omrekentabel voor opiaten. Veel gebruikt in de terminale situatie. Er is een vergelijkbare app, de omrekentabel. Deze was langere tijd niet beschikbaar maar is er sinds kort weer.
- PediStat: Handige tabelletjes met schema’s voor medicatie, vitale parameters, materialen, per kinderleeftijd en/of gewicht.
- MedCalc: Vergelijkbaar met Medimath op het eerste scherm Nierfunctie: Met dit icoontje ga je naar de website “Haagse nieren” met heel veel informatie over nierfunctie en problemen daarmee.
- Labgids SZH: SZH staat voor Slingelandziekenhuis, “ons” ziekenhuis in Doetinchem. Uitleg over referentiewaardes en andere achtergrondinformatie.
- Endomondo: Een van de vele sport-apps, ik gebruik deze om mijn trainingen bij te houden.
- Camera
- Scannable: Een handige app van de makers van Evernote, waarmee je je telefoon als scanner kunt gebruiken. Werkt ook als losse app, maar uiteraard kun je heel gemakkelijk documenten doorsturen naar Evernote.
- Onderweg: De app van de ANWB, ik gebruik ‘m vooral voor parkeren (Yellowbrick)
- 9292: De app voor het plannen van je openbaar vervoer reizen. Soundhound: App om muziek mee te herkennen, alternatief voor Shazam
- Buienradar
- Fotos
- Notities: Gebruik ik alleen voor hele korte kattebelletjes, meeste gaat via Evernote of Braintoss
- Hue: Bediening van mijn Philips Hue-lampen thuis Kaarten
- Facetime: Ondertussen ook gebruikt voor incidenteel patientencontact, naast eerder Patienthub en tegenwoord cContact van FocusCura