Een computermodel dat het risico op zwangerschapsdiabetes en -vergiftiging al vroeg in de zwangerschap kan voorspellen, is in de praktijk succesvol gebleken. Dat concludeert Linda Meertens in haar promotieonderzoek. Zo kunnen verloskundigen en gynaecologen op basis van een betrouwbare risico-inschatting gericht advies geven om ongewenste complicaties te voorkomen. Dit levert gezondheidswinst en kostenbesparingen op.
De promovenda toonde daarnaast aan dat het voorschrijven van calciumsupplementen bij een zwangerschap het risico op zwangerschapsvergiftiging met een kwart kan verlagen. Dit brengt ook een kostenbesparing van zo’n 7,5 miljoen euro op jaarbasis met zich mee. Linda Meertens promoveerde vrijdag 31 augustus aan de Universiteit Maastricht
op haar proefschrift: ‘Personalizing obstetric care; Prediction and prevention of adverse pregnancy outcomes’.
EXPECT-studie: risicofactoren bij zwangerschap
Jaarlijks worden er in Nederland 170.000 baby’s geboren. Tijdens de zwangerschap kunnen er complicaties optreden zoals zwangerschapsvergiftiging en zwangerschapsdiabetes. Verschillende factoren, met name leefstijlgerelateerd, kunnen het risico beïnvloeden. Het Maastricht UMC+ is daarom een wetenschappelijk onderzoek gestart onder
de naam EXPECT-studie. Doel is om risicofactoren eerder op te sporen en bij te sturen indien nodig. Inmiddels hebben zo’n 3.000 vrouwen uit Limburg aan het onderzoek meegedaan.
Om een betere risico-inschatting te kunnen maken, onderzocht Linda Meertens de effectiviteit van verschillende internationale voorspelmodellen in de Limburgse populatie. Dat resulteerde in een toepasbaar en betrouwbaar voorspelmodel voor zwangerschapsdiabetes en -vergiftiging, betoogt zij in haar proefschrift.
Computermodel biedt zorg op maat
“Momenteel wordt het risicomodel alleen in Limburg gebruikt door gynaecologen en verloskundigen”, licht Meertens toe. “In principe is dit model ook geschikt voor de rest van Nederland. Het gebruik ervan helpt specialisten om de zwangerschapszorg op maat aan te bieden en steeds verder te verbeteren. Voor iedere zwangere vrouw kan een zorgplan opgesteld worden, gebaseerd op basis van haar persoonlijke risicoprofiel.”
Als een zwangere vrouw een verhoogd risico blijkt te hebben op een complicatie, kunnen maatregelen worden genomen. Merendeels zit dat in het aanpassen van de persoonlijke leefstijl, maar er zijn andere opties. Zo is bekend dat een lage dosis aspirine een positief effect heeft op het voorkomen van zwangerschapsvergiftiging.
Meertens toonde verder aan dat ook calciumsupplementen een aanzienlijke gezondheidswinst kunnen opleveren. Indien het wordt voorgeschreven aan alle zwangere vrouwen in Nederland verlaagt het de kans op pre-eclampsie (een vorm van zwangerschapsvergiftiging) met 25 procent. Dat gaat ook nog eens gepaard met een kostenbesparing van ruim 7,5 miljoen euro.
5% krijgt zwangerschapsvergiftiging
Zwangerschapsvergiftiging is een verzamelnaam voor een aantal ernstige complicaties die kunnen optreden als gevolg van een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Zo’n 5 procent van alle zwangere vrouwen krijgt te maken met een vorm van zwangerschapsvergiftiging, zoals pre-eclampsie of het HELLP-syndroom.
Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke vorm van suikerziekte, die zich kenmerkt door een teveel aan glucose in bloed. Het risico van deze diabetesvorm is dat de baby vaak te groot wordt geboren en ook een groter risico loopt om later in het leven diabetes te krijgen. De moeder heeft eveneens een hoger risico op diabetes type 2.
Digitale ondersteuning zwangerschapszorg
Zwangerschapszorg wordt steeds vaker digitaal ondersteund en niet alleen met algoritmes. Zo maken steeds meer ziekenhuizen gebruik van digitale tools voor zorg-op-afstand, bijvoorbeeld bij vrouwen met een risico-zwangerschap. Zo passen het Meander Medisch Centrum (Amersfoort), het Isala Ziekenhuis (Zwolle) en het Deventer Ziekenhuis
Sense4Baby toe. daarmee kunnen zij thuis elke dag een hartfilmpje (CTG) van de baby maken en dat via een app naar het ziekenhuis sturen.
Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet te lang en meld u snel aan want op is op!