Corona-onderzoek krijgt steun in rug met DreamLab-app

di 9 juni 2020 - 14:00
smartphone-s-nachts-slapen
Onderzoek
Nieuws

Vodafone Foundation heeft zijn DreamLab-app ter ondersteuning van medisch onderzoek nu ook geschikt gemaakt voor COVID-19 onderzoek. Nederlanders kunnen de rekenkracht van hun smartphones nu beschikbaar stellen via een speciale app. Die gebruikt de computingcapaciteit van de smartphone om sneller berekeningen uit te voeren. Zo moet onderzoek naar het coronavirus versneld kunnen worden.

De nu voor corona-onderzoek aangepaste app werd in 2015 geïntroduceerd om kankeronderzoeksprojecten te steunen. Hij gebruikt de capaciteit van de smartphone, meestal wanneer die ’s nachts aan de oplader ligt. Met hulp van smartphonegebruikers zijn al vier medische onderzoeken gesteund bij het doen van ontdekkingen, zoals anti-kanker eigenschappen in bestaande voeding en medicijnen.

App faciliteert onderzoek corona

De Vodafone Foundation heeft nu dus onderzoek aan toegevoegd naar corona. Het gaat om een studie van wetenschappers van het Imperial College London. De app is gratis te downloaden via de Appstore (Apple) of Play Store (Android). DreamLab is volgens Vodafone de eerste app die zowel op Android als iOS voor dit doeleinde is uitgebracht.

Het is mooi om bij te kunnen dragen aan het werk van Imperial College London in de strijd tegen corona, stelt Jeroen Hoencamp, CEO van de Nederlandse vast-mobiele aanbieder VodafoneZiggo. “Iedereen voelt de behoefte om iets bij te dragen in de strijd tegen het coronavirus, anders dan thuisblijven alleen. En dat kan op een simpele, doeltreffende en veilige manier met DreamLab. En hoe meer mensen de app gebruiken, des te sneller het onderzoek gaat."

Geen gebruik persoonlijke gegevens

Wereldwijd worden enorme hoeveelheden data gebruikt voor medisch onderzoek. Onderzoekers hebben echter maar beperkte toegang tot supercomputers om al deze complexe data door te rekenen. De DreamLab-app gebruikt inactieve smartphones om via een daartoe ontwikkeld algoritme onderzoek naar nieuwe antivirale bestanddelen in bestaande medicijnen en voedingsmiddelen te versnellen. De app gebruikt de rekenkracht van smartphones om sneller berekeningen uit te kunnen voeren zonder gebruik te maken van de persoonlijke gegevens op deze telefoons.

Bij voorkeur maakt DreamLab ’s nachts gebruik van de rekenkracht, als de telefoon niet gebruikt wordt. Een nieuw model smartphone kan in zes uur tijd ongeveer 1.800 kleine onderzoeksproblemen oplost als hij volledig is opgeladen. Uit tests zou blijken dat 33 nieuwe telefoons dezelfde hoeveelheid data kunnen doorrekenen als een supercomputer van een onderzoeksorganisatie.

Studie naar ontwrichting virus

Dr. Kirill Veselkov, onderzoeksleider chirurgie en oncologie Imperial College London: "We hebben nieuwe behandelingen nodig om COVID-19 te bestrijden. Er is medicatie op de markt die wellicht werkt, maar we moeten complexe analyses door middel van artificial intelligence uitvoeren om uit te zoeken welke moleculen of combinaties van moleculen het virus in het lichaam kunnen ontwrichten. Dit vergt enorm veel rekenkracht en DreamLab geeft ons de kans om dit uit te voeren in veel korter tijdsbestek."