Durf jij met mij, een datingsite specifiek voor psychiatrische patiënten, telt vijf jaar na de oprichting ervan ruim 6.000 leden. Dat meldt onder meer het Algemeen Dagblad. Bij het van oorsprong Haagse initiatief hebben zich inmiddels 25 ggz-organisaties verspreid over Nederland aangesloten.
‘Durf jij met mij’ is de gratis contact- en ontmoetingssite voor mensen met een psychiatrische aandoening. De site werd op Valentijsdag 2012 opgestart omdat veel psychiatrische patiënten eenzaam zijn. “Hun wereld is klein. Oude vrienden zijn afgehaakt, de drempel om nieuwe te maken is groot,” zo vertelde Peggy van Droogenbroeck, projectleider van de website ‘Dur fjij met mij’ destijds in het AD.Naast behandelcontact hebben cliënten ook behoefte aan contact met gelijkgestemden. ‘ Durf jij met mij’ biedt die mogelijkheid, aldus de projectleider. “ Nieuwe vrienden, een date of een relatie zoeken? Het kan allemaal via ‘Durf jij met mij’. Mensen kunnen zichzelf zijn. Je komt er lotgenoten tegen die herkennen wat je zegt. Dat haalt mensen uit hun isolement. Zelfs als je te angstig bent om in het echt met iemand af te spreken, kun je via de chat toch anderen ontmoeten.”
Ggz-organisaties houden website gratis
De site werd opgestart door de Haagse organisaties Parnassia en Anton Constandse. Al hun cliënten konden zich gratis inschrijven. Inmiddels zijn er veel meer deelnemers, tot aan Zeeland (Zeeuwse Gronden) toe. Uit deze regio verder het Delftse GGZ Delfland mee. Voor patiënten is het nog steeds gratis om mee te doen. De organisaties betalen de kosten om de website in de lucht te houden.Cliënten vanaf 18 jaar en ouder, die in zorg zijn bij een van de aangesloten organisaties, kunnen een profiel aanmaken. Deze profielen zijn alleen zichtbaar en bereikbaar voor andere leden. Leden kunnen zowel privé chatten als in een algemene chatbox met meerdere gebruikers tegelijk praten. Ze kunnen elkaar berichtjes sturen en afspreken om samen iets te ondernemen.Parnassia heeft verder geen bemoeienis met activiteiten van leden (gebruikers) op de site.
Ook tegen verveling
Een van de leden vertelt in het AD nu: “Ik heb leuke chatcontacten opgedaan en leden ontmoet. Met één lid heb ik een vriendschap gehad van drie jaar. Dat was fijn, maar uiteindelijk is het stukgelopen omdat de symptomen die bij ons ziektebeeld horen botsen. Nu hou ik het bij chatcontacten en ga zo de verveling tegen.”Een ander lid stelt over de kwaliteit van de site: “Ik waardeer Durf, maar mogelijk komt er nog een moment dat ook de site van Durf een grondige opknapbeurt krijgt waardoor ze niet onderdoen voor andere, meer professionelere sites”.
Parnassia hoopt dat nog meer ggz-instellingen zich aansluiten, omdat er dan meer geld is om te site op te frissen en leden nog meer kans hebben op een ‘match’ voor vriendschap of liefde. Aansluiting van meer ggz-instellingen zorgt volgens Van Droogenbroeck niet alleen voor meer inkomsten om de site eigentijds te kunnen houden. Het draagt ook bij aan meer inschrijvingen.