Denkt iemand aan grensoverschrijdende patiëntgegevens?

zo 15 mei 2016 - 18:31
Europese-Unie
Innovatie
Blog

Door eigen keus of omstandigheden, wonen miljoenen Europeanen in een ander EU lidstaat dan waar ze geboren zijn. Nog eens 180 miljoen wonen in een ander EU lidstaat tijdens tijdelijke bezoekjes. Net als ik, leven sommige van deze burgers met een chronische medische conditie en worden ze op een gegeven moment met meer dan één zorgsysteem geconfronteerd!

Als het kind van ouders met beide een andere EU nationaliteit, en later woonachtig in een derde lidstaat, is het niet altijd makkelijk geweest om betrouwbare informatie te bewaren over mijn gezondheid. Ik heb in totaal vijftien verschillende ziekenhuizen en talloze huisartsen bezocht door heel de EU. Het is dan erg lastig om alle informatie over je gezondheid, op één plek, te bewaren.

Er wordt hard gewerkt aan betrouwbare en interoperabele systemen in Europese landen, maar ik heb nog geen bewijs gezien dat er ook aan de informatiestromen van patiëntendossiers wordt gewerkt wanneer een patiënt ziekenhuizen, huisartsen en specialisten in verschillende landen bezoekt. We hebben een beleid waarin burgers mobiel zijn en verschillende rechten genieten met betrekking tot grensoverschrijdende gezondheidszorg. Het is daarom belangrijk om te bedenken hoe we ervoor kunnen zorgen dat de informatiestroom van patiëntendossiers dit beleid evenaart.

Er is niets veranderd de afgelopen 20 jaar

Het lijkt alsof de innovatie van informatietechnologie nooit heeft bestaan met artsen die ad-hoc patiëntinformatie, veelal op papier, naar elkaar sturen. Het aanvragen van dossiers met terugwerkende kracht kan ook een uitdaging zijn. Veelal wordt het dossier pas weken of maanden na aanvraag in incomplete toestand aangeleverd. Dit is geen houdbare aanpak.

De enige zekere continuïteit is de patiënt die aanwezig is tijdens alle verschillende afspraken, onderzoeken en overnachtingen. Met weinig andere keuze, geeft de patiënt mondelinge toelichting aan de dokter over zijn medische geschiedenis zonder de mogelijkheid om een compleet dossier over zijn of haar gezondheid aan te kunnen leveren.

Het is tijd om de basis te vormen Voor nu en de toekomst

Ik kijk er naar uit om de eHealth Week 2016 in juni te bezoeken. De slogan “You, at the heart of transition”, en de Europe impact hiervan, geeft mij hoop dat er meer aandacht wordt besteed aan het perspectief van de patiënten, wat nu weinig voorkomt. Het is van belang dat patiënten de mogelijkheid krijgen om een accuraat dossier over hun gezondheid te kunnen overhandigen. Ik hoop dat de basis hiervoor kan worden gelegd en in de toekomst vele patiënten hiervan kunnen profiteren.

Auteur: William Bonnaud – Dowell, Patiënt vertegenwoordiger en voormalig beleidsadviseur op het gebied van gezondheidszorg in het Europees Parlement
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!