Digitalisering moet werkdruk huisartsen terugdringen

vr 4 januari 2019 - 14:11
DOH-tekenmoment_HIS-scaled
eHealth
Nieuws

In Zuidoost-Brabant willen 28 grote huisartspraktijken en gezondheidscentra in Zuid-Oost-Brabant met een gezamenlijke ICT-infrastructuur het probleem van te hoge werkdruk voor huisartsen aanpakken. Digitalisering van de zorg met onder meer e-health toepassingen moet de combinatie van stijgende werkdruk en vergrijzing (ook onder huisartsen) aanpakken, zo schrijft het Eindhovens Dagblad.

Door samen voor één ICT-infrastructuur te kiezen, stellen zorggroep DOH (De Ondernemende Huisarts) en SGE (Stichting Gezondheidscentra Eindhoven) een belangrijke stap voorwaarts te zetten in de digitalisering van de informatie-uitwisseling, het efficiënter inrichten van bedrijfsprocessen en de inzet van e-health. De 28 huisartsenpraktijken van de eerstelijnsorganisaties gaan werken met huisartsinformatiesysteem Medicom, patiëntenportaal MijnGezondheid.net en de patiëntenapp MedGemak van PharmaPartners.

Digitalisering belangrijke randvoorwaarde

“Als je met dezelfde of minder middelen meer zorg wilt leveren, is digitalisering een van de belangrijkste randvoorwaarden”, zo stelde Pascale Voermans, bestuurder van SGE (Stichting Gezondheidscentra Eindhoven), in een gezamenlijk persbericht afgelopen december. Op 11 december bekrachtigden Pascale Voermans (SGE), Jan Erik de Wildt (DOH) en Suzanne van Aarle (PharmaPartners) de samenwerking met hun handtekening. Ellen Huijbers, huisarts in Geldrop en medisch directeur van DOH, verwacht volgens het artikel in het Eindhovens Dagblad dat consulten de komende jaren vaker via de computer of tablet verlopen. Ook gaan patiënten medische gegevens, zoals bloeddrukmetingen, vaker digitaal met hun huisarts delen. “E-health is de oplossing voor toenemende vraag naar zorg", meent Huijbers.

Fysiek contact altijd mogelijk

Huijbers weet dat vooral ouderen soms moeite hebben om digitaal te werken. Ook onder die groep neemt het gebruik van digitale devices en internet toe (zoals deze week ook weer bleek uit berichtgeving van het CBS). “We gaan van fysiek contact naar gedeeltelijk of volledig digitale consulten. Maar er zal altijd fysiek contact mogelijk zijn, laagdrempelig. De mensen moeten naar de dokter kunnen komen.” De huisartsen gaan van vier computersystemen naar één. Dat wordt vanaf januari opgebouwd en moet medio 2019 volledig operationeel zijn. Vanaf de overstap naar het nieuwe systeem kunnen mensen via een patiëntportaal informatie inzien en doorgeven. Zaken zoals afspraken maken, recepten bestellen of een vraag via e-mail stellen aan de huisarts is dan mogelijk. Verder maakt het systeem volgens Huijbers koppelingen met e-health-oplossingen en met andere zorgverleners veel makkelijker. Hierdoor kunnen we sneller stappen zetten."

Een ICT-systeem makkelijker

“Digitalisering is nodig om die uitdagingen het hoofd te bieden”, aldus Jan Erik de Wildt, bestuurder bij DOH in het gezamenlijke persbericht. “Een eenduidige ICT-infrastructuur is daarbij een essentiële voorwaarde: diverse vormen van digitale zorg kunnen makkelijker georganiseerd worden vanuit één ICT-systeem, koppelingen en communicatie met andere zorgaanbieders worden vereenvoudigd, data kan eenvoudiger worden gedeeld en verzameld, uitkomsten van zorg kunnen beter en uniformer transparant worden gemaakt en de aanwezige kennis en expertise binnen DOH en SGE kan makkelijker worden gedeeld.” Ook PoZoB, de derde zorggroep in de regio, heeft een hoog percentage Medicom-gebruikers. Hierdoor is straks 85 procent van de huisartsen in de regio Eindhoven aangesloten op een Medicom-samenwerkingsverband. Voermans stelt dat er verschillende goede huisartsinformatiesystemen, zijn maar vindt het ook belangrijk dat er vertrouwen is in de leverancier en dat samenwerkingspartners met elkaar kunnen optrekken. “Er zijn bijvoorbeeld innovaties nodig om systemen in de zorg met elkaar te laten communiceren, binnen de eerstelijnszorg en daarbuiten. PharmaPartners wil daarin met ons optrekken.”

Opvang groei chronische aandoeningen

Het aandeel patiënten met (meerdere) chronische aandoeningen groeit de komende tijd sterk, met 3,5 procent per jaar. De aangesloten leden van de twee huisartsenkoepels denken dat ze vooral die groei kunnen opvangen met digitalisering. Zorgverzekeraars CZ en VGZ, in deze regio de marktleiders, staan achter de digitale ambities en ondersteunen die financieel. Digitalisering is onderdeel van een actieplan rondom kwetsbare ouderen onder de naam 'Precies!'. Dat is mede door zorggroep PoZob ingezet in regio Eindhoven en de Kempen en in samenwerking met alle thuiszorg- en verpleeghuisinstellingen, gemeentes, ziekenhuizen, huisartsenposten, ggz-instellingen en patiëntenbelang.

Samenwerking in netwerken

Om goede zorg voor patiënten nu en in de toekomst te garanderen, werken huisartsen samen met veel andere zorgaanbieders. De zorg wordt steeds meer georganiseerd in netwerken rondom en met de patiënt. Tegelijkertijd kent de (huisartsen)zorg uitdagingen, zoals de toenemende, complexere zorgvraag en een groeiend tekort aan personeel. Digitale technologie moet betere afstemming mogelijk tussen alle hulpverleners en mantelzorgers mogelijk maken die bij de patiënt komen. Dat moet dubbel werk voorkomen en de samenwerking verbeteren. “Juist omdat steeds meer kwetsbare ouderen thuis wonen, is de coördinatie van zorg voor deze groep topprioriteit”, zegt Huijbers.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Wilt u ook weten hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst nu al implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, maar het aantal nog beschikbare plaatsen zijn beperkt. Dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!