Dijklander Ziekenhuis biedt MijnIBDCoach voor darmpatiënten

wo 5 juni 2019 - 11:15
MijnIBDcoach
Preventie
Nieuws

Dijklander-patiënten met een chronische darmziekte kunnen vanaf vandaag met MijnIBDcoach, een online platform, hun gezondheid monitoren. Daardoor kunnen bepaalde controleafspraken vanuit huis worden gedaan en hoeven patiënten daarvoor niet naar het ziekenhuis.

MijnIBDcoach is ontwikkeld om het aantal ziekenhuisbezoeken te verminderen. Met dit computerprogramma monitoren IBD-patiënten hun eigen gezondheid. Daarvoor vullen ze allerlei gegevens in over hun ziekte en hoe dat het dagelijks leven beïnvloedt. De resultaten worden samengevat in een persoonlijk behandelplan voor de patiënt.

De verpleegkundig specialist monitort de resultaten van de periodieke gezondheidscheck en ontvangt een seintje bij bijzonderheden. De verpleegkundig specialist neemt dan contact op met de patiënt om een behandeladvies te bespreken of een afspraak te maken op de polikliniek.

 In het Dijklander Ziekenhuis zijn twee verpleegkundig specialisten IBD. Verpleegkundig specialisten zijn bevoegd tot het behandelen van patiënten als zelfstandig behandelaar werken zelfstandig naast een medisch specialist. De verpleegkundig specialisten combineren zowel de medische als de verpleegkundige behandelingen. De verpleegkundig specialist is gespecialiseerd op het gebied van IBD. 

Halvering aantal ziekenhuisopnamen

MijnIBDCoach werd vorig jaar nog genomineerd voor de Zinnige Zorg Award van zorgverzekeraar VGZ. De Zinnige Zorg Award wordt jaarlijks door VGZ uitgereikt aan initiatieven die de gezondheidszorg verbeteren en duurzamer maken. MijnIBDcoach is ontwikkeld voor patiënten met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa die de verbinding legt tussen arts en patiënt, gekoppeld aan een wetenschappelijke database. De app is met name ontwikkeld door het IBD-team van het Maastricht UMC+, in samenwerking met de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN) en Sananet. 

In 2017 bleek uit onderzoek dat MijnIBDcoach zorgt voor een halvering van het aantal ziekenhuisopnamen, minder polibezoeken en een betere therapietrouw voor patiënten met een chronische inflammatoire darmaandoening, zoals de ziekte van Crohn. Begin dit jaar werd bekend dat inmiddels 16 ziekenhuizen MijnIBDcoach inzetten voor in totaal 2.500 patiënten.

IBD-patiënten minimaal één keer per jaar op controle

Ruim 80.000 Nederlanders hebben er last van: chronische darmontstekingen zoals Colitis Ulcerosa en de Ziekte van Crohn. De ziektes worden samengevat onder de noemer Inflammatory Bowel Disease (IBD). De ziekte gaat vaak gepaard met veel pijn. Patiënten met een chronische darmontsteking komen minimaal een keer per jaar naar het ziekenhuis voor een controleafspraak. Dit kan oplopen naar drie tot vier keer per jaar. Vaak is zo’n afspraak niet nodig omdat de ziekte onder controle is. Anderzijds is IBD een ziekte die plotseling kan opvlammen.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!