Eerste blockchain-toepassing in de zorg: Mijn Zorg Log van Zorginstituut

vr 29 september 2017 - 13:50
Nieuws

Er is al veel over geschreven: blockchaintechnologie. Oorspronkelijk vooral toegepast om digitale valuta te beschermen, worden er nu ook steeds meer toepassingen in de zorg voorzien. Zorginstituut Nederland heeft een eerste app ontwikkeld op basis van blockchainmethodiek. VWS Secretaris-Generaal Erik Gerritsen nam 28 september het eerste juridische certificaat ontvangen voor deze blockchain oplossing in de zorg.

Blockchain moet voor wat betreft zorg-toepassingen wetenschappelijke, patiënt- en andere medische gegevens beter kunnen beschermen dan huidige technologische mogelijkheden. Dit kan omdat er niet langer sprake is van één centrale bewaarplek, maar omdat alle informatie verdeeld wordt over een aantal internetgebruikers. Aanpassing of opvragen van data kan dan niet meer zomaar gebeuren, omdat het dan op alle plekken tegelijk zou moeten gebeuren.

Eerste gecertificeerde blockchain-toepassing in zorg

Erik Gerritsen, Secretaris-Generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, nam op donderdag 28 september het eerste juridische certificaat in ontvangst voor een blockchain-oplossing in de zorg, zo meldt het Zorginstituut. Dit certificaat werd uitgereikt door advocatenkantoor Pels Rijcken, die deze blockchain juridisch heeft getoetst. De uitreiking vond plaats tijdens de Blockchain Future of Trust Summit 2017 in de Ridderzaal in Den Haag. De gecertificeerde blockchaintoepassing Mijn Zorg Log is in opdracht van Zorginstituut Nederland ontwikkeld door de Nederlandse blockchainspecialist Ledger Leopard. De eerste werkende en juridisch gecertificeerde blockchaintoepassing in de zorg is daarmee een feit.

‘Grootste technologische innovatie sinds internet’

“Van blockchain wordt gezegd dat het de grootste technologische innovatie is sinds de komst van internet. Vanuit het Zorginstituut wilden we weten: Is dit echt zo?” licht Peter Snaterse van Zorginstituut Nederland toe. “Wat zou een nieuwe technologie als blockchain kunnen betekenen voor de zorg? En welke gevolgen heeft dit voor eerder gemaakte afspraken en uitgangspunten voor gegevensuitwisseling in de zorg?” Met het bouwen van Mijn Zorg Log - een blockchainoplossing aan de hand van de praktijkcasus van Appie, een fictieve burger met een zorgvraag- heeft het instituut ontdekt dat blockchain de wereld op zijn kop kan zetten. Administratieve processen zijn efficiënter in te richten en de burger krijgt echt regie over zijn eigen zorggegevens. Blockchain geeft de mogelijkheid om de burger nog meer centraal te stellen, aldus Snaterse. https://youtu.be/JrntFi4ZrJ8

Baanbrekend in privacy-bescherming

Mijn Zorg Log zou baanbrekend zijn op het gebied van privacy, want kwetsbare informatie over zorgbehoevenden in een blockchain brengen, vergt een uiterst zorgvuldig proces. Samen met advocatenkantoor Pels Rijcken, koploper in Nederland op het terrein van innovatie, zijn tientallen juridische eisen in kaart gebracht en direct vertaald in het raamwerk. Door een kruisbestuiving tussen recht en techniek en door goed naar elkaar te luisteren, bleef het karakter van de blockchain in tact. Mijn Zorg Log voldoet aan wet- en regelgeving en is, voor zover bekend, de eerste blockchain die juridisch is getoetst. Een patiënt zou al zijn medische gegevens zelf in handen moeten hebben, om vervolgens te bepalen met wie hij die gegevens allemaal deelt. Dat is het ideaalbeeld van Zorginstituut Nederland. En blockchain maakt dat mogelijk. Jeroen van Megchelen, CEO van Ledger Leopard vult aan: “Wij zijn ontzettend blij met het juridische certificaat voor Mijn Zorg Log. In de afgelopen twee jaar hebben we als start-up hard gewerkt aan het ontwikkelen van blockchainoplossingen die echt werken. Daarbij hebben we direct veel aandacht besteed aan het laten certificeren en erkennen van onze aanpak. Het certificaat voor de oplossing die we ontwikkelden in opdracht van het Zorginstituut is daarmee een belangrijke mijlpaal.

Digitaal logboek

De app, Mijn Zorg Log, is eigenlijk een digitaal logboek, zegt Idius Felix van Zorginstituut Nederland tegenover BNR: “Iedereen die betrokken is bij de zorg van de patiënt kan gegeven met elkaar delen over die zorg.’ De blockchaintechnologie maakt vervolgens mogelijk dat dit ook echt veilig kan, zegt Van Megchelen: ‘Dat is het mooie van blockchain: je bepaalt zelf met wie je dat deelt. En dat maakt het natuurlijk heel interessant. Baas zijn over je eigen data, dat is al een tijdje een discussie, waar blockchain de oplossing voor heeft.’ Wie met de blockchain app aan de slag wil moet nog even geduld hebben, zegt Felix. De Mijn Zorg Log app is vooral een testcase. “Ik denk dat wij de eerste echte toepassing in de zorg gaan krijgen binnen een, twee jaar.”  
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!